Als je veel over de werkgever en het bedrijf weet, dan kun jij indruk maken tijdens het wervingsproces. Je kunt je beter voorbereiden op een interview en meer ontdekken over een werkgever. Sommige mensen zullen zich nu afvragen waarom het nuttig is om onderzoek te doen naar een aankomend werkgever. Maar om meer te weten te komen over een bedrijf is het juist goed om onderzoek te doen naar een bedrijf. Je kunt er daardoor gemakkelijker achter komen wat ze zoeken in een kandidaat, dat is dus in jouw voordeel tijdens een sollicitatiegesprek. Je bent hierdoor ook beter voorbereid op de vragen die er kunnen komen en op de antwoorden die je dan kunt geven. Je versterkt jouw positie als kandidaat en hebt een grotere kans dat je opvalt tussen de andere sollicitanten.
Als je je voor wil bereiden op het gesprek, dan zijn er zeven dingen die je over je werkgever dient te weten:
Wie zijn de hoofdrol spelers?
1. De belangrijke spelers binnen de organisatie zijn van belang. Het gaat hierbij over de werknemers die een belangrijke positie innemen in het bedrijf en deze behouden. Het kunnen managers zijn, maar ook bestuurders en de CEO/directeur van een bedrijf. Je kunt hier meer over te weten komen door op de website van het bedrijf te kijken naar “over ons”. Ook kun je op social media kijken, zoals op Twitter en LinkedIn zodat je meer gaat leren over wat de medewerkers over het bedrijf zeggen.
Bedrijfscultuur
2. De cultuur, de missie en de waarden van een bedrijf zijn ook van belang om te weten. Let er ook goed op hoe dat zij op de website mensen aanspreken, hoe ze de teksten opbouwen en wat zij als missie en doelen hebben. Dit geeft je een goed beeld over het bedrijf.
Producten en diensten
3. Cliënten, producten en diensten zijn ook van belang om te weten. Je dient te weten voor wat voor soort werk je ingehuurd kunt worden. Je kunt het beste een algemeen beeld hebben van de klanten van een bedrijf, maar ook over wat voor producten of diensten er worden aangeboden. Als je dat weet, kun je dat meenemen in het gesprek en ben je beter voorbereid.
Bedrijfsonderzoek
4. Probeer meer over de organisatie te weten te komen (intern). Je kunt bijvoorbeeld interviews lezen die zijn gehouden met de bedrijfsleider of met werknemers.
Het sollicitatiegesprek
5. Let op, als laatste is het goed om er achter te komen met wie je een gesprek gaat hebben. Wie zal je vragen gaan stellen tijdens een gesprek? Als je dat weet, dan kun je je daar op voorbereiden en kun je je beter binden in een gesprek. Als je de naam weet van diegene die met jou in gesprek gaat, kun je altijd op Google eens kijken of op social media.