Hoe zorg je ervoor dat jouw (open) sollicitaties gelezen worden?
Wat is de reden om een specifieke email wel te openen? Vaak is dat de titel of het onderwerp. Of anders gezegd, de onderwerpregel! Want dit is immers je eerste indruk van de email en daardoor zal je wel of niet de tijd nemen om het te openen. Ik stel mezelf altijd deze vraag voordat ik een email open; Zal dit een verspilling van mijn tijd zijn of niet? Meestal is het antwoord op deze vraag volledig gebaseerd op de titel of onderwerp van het bericht. Natuurlijk zijn er ook andere redenen om een email wel of niet te openen zoals bijvoorbeeld de afzender, maar meestal is het onderwerp toch echt de bepalende factor.
Als je een email stuurt dan wil je natuurlijk niet dat die genegeerd of verwijderd word zonder dat de geadresseerde het leest, om dit te voorkomen moet je een pakkende titel of onderwerp gebruiken dit kun je onder de knie krijgen door een groot aantal voorbeelden te bestuderen van pakkende onderwerpregels. Waneer je reageert op een vacature , dan is het zeer belangerijk om in de titel de functie, vacature nummer en eventueel de referentie te vermelden.
Een perfecte sollicitatie mail belandt niet in de prullenbak
Wil je solliciteren naar een bepaalde functie en ben je niet zo creatief? Dan kun je ervoor kiezen om een professionele mail te versturen. Natuurlijk wil je niet dat je e mail ongeopend in de digitale prullenbak van de werkgever belandt. Je moet dus wel een perfecte sollicitatie mail sturen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je e-mail sollicitatie een professionele indruk maakt? Lees snel verder hoe je dat moet doen.
Het sturen van een sollicitatiemail: tips
- Stel je laat een e-mail je sollicitatie mail zijn. Dan wordt aangeraden om een cv en een sollicitatiebrief als bijlage mee te sturen. Waarom? Omdat een email bij voorkeur kort en krachtig is. Het is dus niet mogelijk om uitgebreid te motiveren waarom jij de beste kandidaat bent voor de aangeboden functie. In de meegestuurde sollicitatie- of motivatiebrief heb je die mogelijkheid wel. Aangeraden wordt om zowel het cv als de sollicitatiebrief te versturen in Word of als PDF. Dan weet je vrijwel zeker dat de bijlagen door de ontvanger kunnen worden geopend.
- Natuurlijk moet de inhoud van je e-mail direct duidelijk zijn. Vermeld daarom in de onderwerpregel dat het een sollicitatie betreft. Vergeet niet om ook de vacature in de onderwerpregel te vermelden.
- Aangeraden wordt om de sollicitatie mail persoonlijk te maken. Stuur de mail dus naar de in de personeelsadvertentie genoemde contactpersoon. Vergeet niet om deze contactpersoon in de aanhef van de e-mail te vermelden.
- Stuur een sollicitatiebrief en cv mee als bijlage bij je sollicitatiebrief? Dan is de e-mail een korte begeleiding bij het cv en de sollicitatiebrief in de bijlagen. In deze korte maar krachtige e-mail vermeld je naar welke functie je solliciteert en verwijs je naar de bijlagen met jouw cv en motivatiebrief.
- Bezit je een vrolijk e-mailadres? Aangeraden wordt om geen sollicitatiemails te versturen met bijvoorbeeld het e-mailadres schatje@hotmail.com. Er zijn werkgevers die allergisch zijn voor dit soort vrolijke e-mailadressen. Gebruik daarom een zakelijker e-mailadres.
Verstuur je een sollicitatiemail en zet je de tekst van de sollicitatie in de e-mail? Bedenk dan dat het zakelijke correspondentie is. Je moet daarom typische email taal vermijden. Gebruik dus uitsluitend correcte volzinnen. Natuurlijk laat je het gebruik van emoticons en plaatjes achterwege.
Voorbeelden van sollicatie onderwerpen
Hieronder vijf correcte voorbeelden van een onderwerpregel bij een sollicitatie via email:
“Financieel Analyst #MB123 / MBA / 8 jaar’ervaring”
“vacature#1234:Sales Manager – Jouw Naam”
“vacature #1234-Top Sales Professional nu beschikbaar”
“Sollicitatie voor winkelmedewerker (vacature Code: 34526) referentie/ Jouw Naam”
“sollicitatie naar de vacature van communicatieadviseur (#1234)”
De bovenstaande onderwerpregels beantwoorden de volgende vragen:
– Waarom verstuur jij je cv naar mij
– Op welke vacature reageer jij
– Waar heb je de vacature gevonden
– Jouw referentie
Veel gestelde vragen
- Welk onderwerp zet ik in de mail bij een sollicitatie?
Een krachtige onderwerpregel van je sollicitatiemail bestaat uit vermelding om welke vacature het gaat. Je zet dus in het onderwerp de functietitel van de vacaturetekst neer. Zo kan jouw potentiële werkgever direct zien op welke vacature jij solliciteert. Benoem naast de functietitel ook wat je meestuurt in je sollicitatiemail. Denk bijvoorbeeld aan je cv en motivatiebrief.
- Waar vind ik goede onderwerpen voor mijn sollicitatie mail?
Een goed onderwerp hebben in je mail als je solliciteert is belangrijk om goed te laten weten aan je potentiële werkgever waarover je nu precies mailt. Een onderwerp moet pakkend, maar vooral erg duidelijk zijn. In het onderwerp zet je de vacature waar je op solliciteert. Je benoemt dus de functietitel. Dit doe je door het in een zin te zetten, zoals bijvoorbeeld ‘Mijn sollicitatie op de functie developer’.
- Welk onderwerp gebruik ik bij mijn stage mail?
Stuur jij een sollicitatie per mail voor die te gekke stageplek? Welk onderwerp gebruik je dan voor je mail? Het is belangrijk om duidelijk aan te geven voor welke stageplek jij solliciteert. Je kan hierbij ook de maand waarin je wilt beginnen vermelden of je naam erbij zetten. Pakkend hoeft het onderwerp van je mail niet perse te zijn. Het moet vooral erg duidelijk voor jouw potentiële stagebegeleider zijn waar de mail over gaat. Zo heb je de minste kans dat hij weggeklikt wordt.
- Waar vind ik tips voor een originele mail voor een sollicitatie?
Wil je een aantal handige tips hebben voor het schrijven van een originele mail voor het solliciteren? We hebben op onze site een aantal handige tips voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan vaardigheden afstemmen op de functie eisen of bepaalde zinnen die je kunt gebruiken om minder afgezaagd over te komen tijdens het solliciteren. We hebben op onze site een aantal leuke zinnen voor je inleiding en slot toegevoegd. Bekijk ze snel!