De opbouw van je cv is soms lastig te bepalen. Waar moet wat staan en hoe geef je jouw gegevens duidelijk weer? De opbouw van een cv moet duidelijk, chronologisch en pakkend zijn. Denk bijvoorbeeld aan eerst je scholing laten zien en dan pas je werkervaring, anders komt het niet chronologisch of pakkend over. De lezer kan zich dan namelijk de vraag stellen: ‘Welke opleiding heb je dan gedaan om deze functie te beoefenen?’. Je wilt niet dat de lezer van je cv vragen hoeft te stellen tijdens het lezen van jouw cv. Alles moet zo duidelijk mogelijk weergegeven worden om de lezer een goede indruk te geven van jou en jouw kunnen en om ze natuurlijk over te halen om je aan te nemen. We leggen in dit artikel uit wat er allemaal in jouw cv moet staan en hoe je dit het beste weergeeft.
Wij schrijven veel leuke artikelen over verschillende onderwerpen rondom solliciteren. Bekijk eens één van de volgende artikelen om meer inspiratie op te doen voor uw eigen sollicitatie, cv of zakelijke brief.
Wat moet er in een CV?
In een cv staan verschillende dingen over jouw (werk)leven in. De belangrijkste dingen in een cv zijn jouw persoonlijke gegevens, scholing en werkervaring. Met deze gegevens kan een potentiële werkgever direct zien of jij adequaat bent voor de functie.
Ook je vaardigheden worden steeds belangrijker. Kun jij bijvoorbeeld goed managen of ben je excellent in een taal of met een (computer)programma? Geef dit aan bij je vaardigheden op je cv! Zo geef jij jouw pluspunten aan.
Naast deze gegevens wordt het steeds belangrijker om een profielschets van jezelf te tonen. Je laat hiermee zien wat voor iemand jij bent, wat je karaktereigenschappen zijn en waar jouw interesses liggen. Zo kan een werkgever precies zien wat voor een persoon hij/zij in huis haalt.
Een profielschets geef je door middel van eigenschappen en/of plus- en minpunten aan te duiden op je cv.
We hebben de punten die van belang zijn (op elk cv) voor je op een rij gezet.
- Jouw persoonlijke gegevens. Denk aan je naam, geboortedatum, woonplaats etc.
- Jouw scholing. Wat voor school of scholen heb je gevolgd? Welke diploma’s heb je behaald?
- Een korte introductie over jezelf (4 a 5 zinnen).
- Werkervaring. Wat voor werk heb je gaan? Wat heb je hier gedaan?
- Karaktereigenschappen. Ben jij een echte doorzetter of een sociale collega? Zet het vooral op jouw cv!
- Reviews van eerdere collega’s, kennissen van school of andere mensen waar jij ooit mee hebt samengewerkt. Dit geeft meer diepgang en achtergrond informatie op jouw cv.
- Nevenactiviteiten. Heb je iets buiten school of werk gedaan wat interessant is voor jouw nieuwe werkgever?
- Vaardigheden. Welke vaardigheden kan jij? Denk aan een taal spreken, aansturen van grote groepen of een (computer)programma beheersen. Dit zijn vaardigheden die wat meer diepgang in jouw cv geven en wat laat zien wat je allemaal kan naast je standaard werkzaamheden.
- Een goede foto. Een duidelijke, zakelijk foto welke laat zien wie jij bent.
In welke volgorde moet dit weergegeven worden?
Je kan de categorieën op verschillende plaatsen in je cv neerzetten. Het is wel altijd handig om dit op een logische en chronologische volgorde te doen. Geef dus altijd eerst jouw gegevens en introductie (over jezelf) als weer, voordat je je voorgaande functies of vaardigheden weergeeft. Let bij de opbouw van jouw cv aan het leesgemak voor de lezer. Maak het logisch en duidelijk voor de lezer.