Een sollicitatiebrief schrijven is lastig. Welke opbouw voor een sollicitatiebrief moet je nu hanteren? Is dit anders dan bij een normale brief en in welke zin dan?
Wij hebben het makkelijk voor je gemaakt. In dit artikel leggen we uit welke opbouw je moet hanteren bij het schrijven van van een sollicitatiebrief. Lees snel verder!
Opbouw sollicitatiebrief: een voorbeeld
Kort gezegd bestaat een sollicitatiebrief uit een inleiding, kern en afsluiting. Net als bij elke andere brief. Echter moet er (ook hier) iets voor de inleiding en geven we een invulling wat je kunt schrijven in de kern. We leggen het aan je uit.
Een goede inleiding in je sollicitatiebrief
Ten eerste de naam en adresgegevens van de ontvanger van de brief. Vermeld ook bij deze naam het bedrijf/organisatie waar je de brief naar toe stuurt. Na het bedrijf komt degene aan wie jij, binnen dit bedrijf, de brief toezendt en de bijbehorende functie van die persoon. Na de namen vermeld je de adresgegevens (straatnaam of postbus, postcode, plaatsnaam).
Een voorbeeld:
De Gauw Adviesbureau
Henk Ruiten, HR manager
Vlisstraat 7
4444 XX Arnhem
Hieronder komt de woonplaats en datum van de dag dat je de brief schrijft.
Schrijf jouw eigen woonplaats en de datum waarop je de sollicitatiebrief verstuurt. Schrijf hierbij de maanden voluit.
Een voorbeeld: Arnhem, 4 april 2021.
Hieronder zet je een onderwerpregel van je sollicitatiebrief. Je vermeldt in een regel naar welke functie je solliciteert. Wanneer er een vacaturenummer vermeldt staat bij de vacature, moet je deze bij de onderwerpregel vermelden.
De onderwerpregel begint met ‘Betreft:’ of met ‘Onderwerp:’.
Een voorbeeld: Onderwerp: sollicitatie naar de vacature secretaresse (2021-07)
Hierna zet je de aanhef van de sollicitatiebrief. Deze begin je met ‘Geachte heer..’ of, als je de naam van de persoon niet weet ‘Geachte heer, mevrouw’.
Wanneer je een brief aan meerdere mensen adresseert, benoem je deze mensen in een groep. Dit doe je door bijvoorbeeld ‘Geachte commissie’ of ‘Geacht bestuur’.
De kern van je sollicitatiebrief
De kern van jouw sollicitatiebrief moet ongeveer drie alinea’s lang zijn. In deze alinea’s maak jij duidelijk voor welke functie jij solliciteert, waarom jij de baan wilt en probeer je de lezer te overtuigen waarom de functie bij jou past. We zetten de opbouw van de kern voor je op een rij.
- Inleidende alinea met openingszinnen. Hierin geef je aan naar welke functie je solliciteert.
- Hierna volgt een of twee alinea’s (maximaal drie) waarin je aangeeft dat jij bij deze functie past en je aan de functie-eisen voldoet. Het is niet de bedoeling dat je je cv overschrijft.
- Tot slot volgt een alinea waarin jij aanspoort tot een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Meld bijvoorbeeld iets als: ‘Ik ben graag bereid mijn sollicitatie toe te lichten’. Ook kun je aangeven dat je zelf contact opneemt met het bedrijf.
De afsluiting van je sollicitatiebrief
Na de slotzin, sluit je de sollicitatiebrief af met ‘Met vriendelijke groet,’ of ‘Groet,’. Daarna vermeld je jouw naam, adres en woonplaats.
Je hoeft, wanneer je de brief online verstuurt, geen handtekening meer bij jouw naam neer te zetten.
De bijlagen van je sollicitatiebrief
Tot slot vermeld je onderaan je sollicitatiebrief welke bijlagen je bij de brief voegt. Dat zal in ieder geval je curriculum vitae zijn.
Een voorbeeld: Bijlage: curriculum vitae
Wanneer je deze opbouw aanhoudt bij het schrijven van jouw (open) sollicitatiebrief, kan jouw sollicitatiebrief niet meer mis gaan!
Afsluiting sollicitatiebrief
Een goede afsluiting van je sollicitatiebrief is belangrijk. Je geeft een klap op de vuurpijl met jouw afsluiting. Het is de laatste (goede) indruk die je geeft aan de lezer van je sollicitatiebrief.
Deze moet natuurlijk goed zijn. De indruk die je geeft, zorgt er voor dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek!