Financiële problemen zijn een groeiend probleem voor de samenleving. Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kwam naar voren dat ongeveer een derde van de Nederlandse huishoudens een of meerdere betalingsachterstanden heeft en ruim twintig procent een betalingsprobleem. De verwachting is dat deze getallen, zeker in deze periode, niet zullen dalen. Mensen met een geldprobleem kunnen zich laten helpen, bijvoorbeeld door een budgetcoach in te huren, om hun financiën weer op orde te krijgen. Op deze pagina leggen we uit wat een budgetcoach doet, hoe je budgetcoach kunt worden en hoe de arbeidsmarkt hier voor is.
Taken van een budgetcoach
Het gebeurt regelmatig dat mensen na het verliezen van een baan in geldproblemen komen, waardoor ze het overzicht verliezen en de adminstratie een rommeltje wordt. Heel kort gezegd helpt een budgetcoach mensen om hun financiële huishouding weer op orde te krijgen. Als eerste zal hij samen met de betrokkenen de problemen in kaart brengen. Er wordt een overzicht gemaakt van waar geld aan uitgegeven wordt en wat de inkomsten zijn. Wordt bijvoorbeeld wel geld teruggevraagd aan de Belastingdienst, of heeft de cliënt recht op toeslagen? Daarna worden essentiële uitgaven op een rij gezet en worden de uitgaven beter afgestemd op de inkomsten.
Wegwerken betalingsachterstand en blik op de toekomst
Ook zal contact worden gelegd met de belangrijkste schuldeisers en een planning worden gemaakt om betalingsachterstanden weg te werken. De coach zal de betrokkenen ook helpen om de administratie goed te organiseren, zodat belangrijke documenten niet kwijt raken. Bij ernstige financiële problemen verwijst de budgetcoach door naar schuldhulpverlening. Als de financiën weer enigszins op de rails zijn, zal de budgetcoach samen met de cliënt zoeken naar oplossingen voor de oorzaak van het probleem. Het is de bedoeling dat de mensen na het coaching-traject zelfstandig met hun financiën kunnen omgaan.
Wie schakelt een budgetcoach in?
Financiële problemen komen in iedere leeftijds- en sociale klasse van de bevolking voor. Er kunnen verschillende redenen zijn om het overzicht in uitgaven en inkomsten te verliezen. Baanverlies, een echtscheiding of een langdurige ziekte zijn veelvoorkomende situaties die tot geldproblemen leiden. Vaak zorgt de achterliggende problematiek ervoor dat het niet lukt om zelf actie te ondernemen om de situatie te verbeteren. Maar vaak denken met geldproblemen ook onvoldoende kennis van zaken te hebben om de financiën weer op orde te krijgen. Een budgetcoach kan helpen, het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium van het probleem. Kunnen de problemen worden opgelost, dan kan schuldhulpverlening worden voorkomen.
Salaris van de budgetcoach
Binnen een organisatie
Als budgetcoach kun je zelfstandig werken, maar ook in dienst zijn van een organisatie. Er werken bijvoorbeeld budgetcoaches bij gemeentes, instellingen die gespecialiseerd zijn in schuldhulpverlening, woningbouwstichtingen, zorgverzekeraars, energiebedrijven enzovoorts. Je inkomsten zijn dan afhankelijk van het contract dat je met je werkgever hebt, maar liggen tussen de 2500 en 3000 euro bruto per maand.
Als zelfstandige
Als je als zelfstandig budgetcoach werkt, reken je een uurloon of kun je pakketten aanbieden. Binnen een pakket werk je samen naar een oplossing, waarvoor je vooraf een vast bedrag hebt afgesproken. Ook kun je kiezen om een abonnement aan te bieden; je gaat bijvoorbeeld één keer in de week de administratie van een cliënt bijwerken. Een uurloon stem je af op wat je zelf wil gaan verdienen, maar houd daarbij wel in gedachten dat mensen met financiële problemen vaak niet de hoofdprijs willen betalen. Er zijn budgetcoaches die 30€/uur vragen maar 90€/uur komt ook voor. Er zijn ook mensen die budgetcoach zijn op vrijwillige basis.
Arbeidsvoorwaarden
Afhankelijk van waar je in dienst gaat werken, gelden bepaalde arbeidsvoorwaarden. Die kunnen variëren van reiskostenvergoeding tot een lease-auto of een sportabonnement. Voor bepaalde sectoren zijn CAO’s afgesloten. Kom je voor de gemeente te werken dan val je meestal onder de CAR-UWO. Werk je als zelfstandige, dan zul je zelf je arbeidsvoorwaarden moeten invullen. Bedenk goed wat voor jou belangrijk is, naast het salaris dat je wil verdienen. Houd rekening met onkosten, maar vergeet vooral niet aan jouw welzijn te denken.
Overkoepelende organisaties
Voor budgetcoaches bestaat een brancheorganisaties. De Nederlandse vereniging van budgetcoaches en schuldhulpverleners (NVVBS) is aangesloten bij ZZP-Nederland en zorgt voor specifieke kennis en ondersteuning voor deze beroepsgroep. Ook is de branchevereniging gesprekspartner van het bedrijfsleven en de overheid. Als lid kun je in contact komen met andere budgetcoaches en je kunt cursussen en trainingen volgen. Als je lid wordt van de NVVBS kun je een keurmerk behalen om aan te tonen dat je professioneel budgetcoach bent. Andere voordelen van een lidmaatschap van de NVVBS:
- je wordt opgenomen in een database, zodat je beter vindbaar bent voor potentiële cliënten
- het platform biedt ook de mogelijkheid om werkaanbod te vinden
- ondersteuning op alle gebied
Studie en opleiding budgetcoach
Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden om budgetcoach te worden. Je kunt kiezen voor een budgetcoach opleiding op HBO of MBO niveau, deze duurt tussen de 6 en 12 maanden. Ook kun je kiezen voor een kortere cursus. Er zijn cursussen van een paar dagen maar ook cursussen die een paar maanden duren. Deze zijn met name geschikt voor mensen die al in de schuldhulpverlening werken, maar zich willen specialiseren in budgetcoaching. De opleidingen op MBO-niveau zijn meestal zonder voorkennis te volgen. De HBO-opleiding vraagt vaak een vooropleiding op HAVO of MBO niveau. Soms is budgetcoaching een onderdeel van de HBO-bachelor opleiding sociaal juridische dienstverlening.
Onderwerpen opleiding:
- in kaart brengen financiële situatie
- opstellen budgetplan
- kennis van wetgeving
- kennis van financiële tegemoetkomingsregelingen
- risico-analyse
- basisbeginselen schuldhulpverlening
- schuldbemiddeling
- gedragsverandering/ communicatieve vaardigheden
Wil je aan de slag als gecertificeerd budgetcoach, dan zul je een KIWA certificering moeten behalen, die jaarlijks vernieuwd dient te worden.
Budgetcoach vacatures
Als je als budgetcoach aan de slag wil, kun je voor jezelf beginnen. Eerst raden we aan om een opleiding budgetcoach te volgen. Ga je als ZZP’er werken, denk dan aan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. En zorg ervoor dat je goed vindbaar bent. Zorg voor een goede website waarop je jezelf en je diensten presenteert. Een lidmaatschap van de branchevereniging zorgt er ook voor dat je zichtbaarheid wordt vergroot. Heb je een KIWA certificering, vermeld deze dan. Wil je liever binnen een organisatie werken, houd dan vacature-sites in de gaten. In de huidige periode zijn financiële problemen aan de orde van de dag. Daarom zal er een groeiende behoefte zijn aan hulpverlening op dit gebied. Er zijn veel budgetcoach vacatures die openstaan.