Een profielschets, wat is dat eigenlijk?
In elk van onze sjablonen leggen we uit wat er van je verwacht wordt bij het opstellen van een profielschets. Onze opdracht luidt als volgt:
• Jezelf in maximaal 7 regels beschrijven
• Laat de werkgever weten wie je bent
• Laat duidelijk weten waar je goed in bent
• Beschrijf nauwkeurig de baan waar je naar op zoek bent
• Beschrijf je ambities en doelen op werkgebied
• Zorg ervoor dat deze profielschets relevant is voor de vacature waarop je solliciteert!
• Het kan dus zijn dat je een profielschets die je al hebt moet afstellen op de vacature.
Interesse wekken bij een toekomstige werkgever met een profielschets
Ga je solliciteren? Dan wil je natuurlijk graag worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Door het vermelden van een profielschets op je cv wordt de kans groter. In een profielschets geef je een korte introductie over jezelf. Een profielschets geeft een beeld van jezelf. Natuurlijk laat je ook weten naar welke functie je op zoek bent. Door kort aan te geven wie je als persoon bent wek je waarschijnlijk interesse bij jouw toekomstige werkgever.
Hoe maak je de elementen van een profielschets concreet voor een toekomstige werkgever?
De meeste mensen die een CV schrijven, zullen het er na het lezen van bovenstaande opsomming helemaal mee eens zijn. Deze opsomming lijkt heel logisch. Het is pas tijdens het schrijven van de profielschets, dat je er in de praktijk achter komt, dat het niet zo eenvoudig is om deze theoretische regels ook tastbaar te maken voor een potentiële werkgever.
Valkuilen bij het opstellen van een profielschets voor je CV
De profielschets van je CV kun je nog het best vergelijken met een elevator pitch of verkooppraatje. Hierbij geldt als gulden regel dat de eerste indruk die je maakt, blijft hangen. Zeker bij een sollicitatie is dit van groot belang. Wat je niet wil hebben is dat je zorgvuldig samengestelde curriculum vitae in de prullenbak belandt. Je profielschets moet bijgevolg opvallen.
Het maken van een profielschets
Een profielschets is een kort stukje tekst van circa zes regels lang. De tekst moet jou typeren. Het is een persoonlijk stukje tekst vanuit de ik-persoon. Je moet het in ieder geval kort houden, want een ellenlang verhaal wordt door niemand gelezen. In dit kleine originele stukje tekst moet je jouw vaardigheden naar voren brengen. Clichés als spontaan en duizendpoot moet je natuurlijk vermijden. Een goede profielschets is specifiek en uniek. Gebruik dus geen woorden die op iedereen van toepassing kunnen zijn. In een profielschets vermeld je ook waar je naartoe wilt. Je beschrijft dus jouw ambities. Ben niet te bescheiden bij het beschrijven van jouw ambities, dan weet je mogelijke toekomstige werkgever dat er nog groeimogelijkheden zijn. Schrijven dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging is niet duidelijk genoeg. Je moet omschrijven hoe deze uitdaging er volgens jou uit zou moeten zien.
Een goede profielschets
Wat is een goede profielschets? Een tekst van maximaal 7 regels lang waarin je een mogelijke toekomstige werkgever laat weten wie je bent. Natuurlijk laat je duidelijk weten waar je goed in bent. Ook beschrijf je zo nauwkeurig mogelijk naar welke baan je op zoek ben. Vergeet ook niet om je ambities en doelen te vermelden. Uiteraard moet de profielschets passen bij de vacature waar je maar solliciteert. Vermeld dus niet altijd dezelfde profielschets op je cv, maar pas je profielschets zo nodig aan.
Een profielschets die opvalt
Werkgevers krijgen vaak veel sollicitatiebrieven. Wie wil voorkomen dat zijn cv met profielschets in de prullenbak belandt moet dus zorgen voor een profielschets die opvalt. Vermijd dus, zoals al eerder opgemerkt, afgezaagde termen als bijvoorbeeld “creatief” en “harde werker”. Je moet de door jou genoemde goede eigenschappen illustreren met praktijkvoorbeelden. Dat maakt jouw profielschets herkenbaar en tastbaar. Er wordt dan als vanzelf duidelijk waar je goed in bent. Ook wordt zo zichtbaar naar welke baan je op zoek bent.
Hoe maak ik mijn profielschets opvallend?
Vele mensen voelen zich ongemakkelijk wanneer ze gevraagd worden om zichzelf in 7 regels te beschrijven. 7 regels is niet lang, daarom doe je er goed aan om voor je begint enkele kernwoorden die bij je passen op te schrijven. Concentreer je bij het schrijven van de 7 regels op deze kernwoorden en wijk niet te veel af van de boodschap die je wilt overbrengen aan je potentiële werkgever. Zo kun je in enkele woorden aan je toekomstige baas uitleggen wie je werkelijk bent. Daarbij is het belangrijk dat je de standaard afgezaagde termen zoals: “een harde werker”, “zeer gemotiveerd”, “team player” en “creatief” het best vermijdt. Je doet er beter aan om deze eigenschappen met praktijkvoorbeelden te illustreren. Zo wordt je verhaal herkenbaar en tastbaar. Als vanzelf wordt het duidelijk waar je goed in bent. Van daaruit wordt zichtbaar naar welke baan je op zoek bent en of deze aansluit bij de geadverteerde vacature bij jouw droombedrijf. Bij het beschrijven van je ambities, mik je best niet te laag. Zo weet je toekomstige baas dat je nog ruimte te over hebt om te kunnen groeien. Uiteraard doe je er ook hierbij goed aan om in de positieve zin op te vallen door je ambities te relateren aan de openstaande vacature!
Voorbeelden profielschets per branche
Je profielschets is het visitekaartje van je CV en is het eerste wat een potentiële nieuwe werkgever van jou te zien krijgt. Op onze sollicitatietips per vakgebied vind je voorbeelden van profielschetsen per branche.
FAQ
1. Wat is een profielschets?
De profielschets is een kort stukje tekst in het begin van je cv waarin je jezelf voorstelt. Het dient in de meeste gevallen als verbinding tussen het gedeelte met algemene informatie en de werkervaring en geeft hierdoor een persoonlijker tintje aan het cv.
In het persoonlijk profiel geef je in ongeveer vier tot zeven tekstregels een beschrijving van wie je bent en wat je doet naast je werk. Het geeft wat meer diepgang en maakt jouw cv een stuk persoonlijker. Zo heeft de lezer (jouw potentiële nieuwe werkgever) een goed beeld van wat je hebt gedaan (studies en werkervaring), maar ook wat voor een persoon hij binnenhaalt.
2. Hoe schrijf ik een goede profielschets?
Het schrijven van een goede profielschets is lastiger dan het lijkt. Je moet namelijk in enkele woorden een zo goed mogelijk beeld van jezelf weergeven en hiermee indruk maken op de lezer. Om een goede profielschets te schrijven hebben we een aantal punten voor je op een rij gezet die helpen bij een goede profielschets.
- Gebruik de ik-vorm.
- Geef de tekst een persoonlijke touch.
- Gebruik geen dooddoeners.
- Probeer authentiek te zijn in je woordkeuze.
- Vermijd lange lappen tekst.
- Maak geen lijstjes zonder toevoegingen van competenties.
3. Hoe ziet een profielschets eruit?
Een profielschets hoeft niets anders te zijn dan een stukje tekst aan het begin van jouw cv. Het hoeft geen tabel, grafische weergave of andere te creatieve weergave te zijn. Enkele woorden en zinnen over jezelf is genoeg. Natuurlijk kan je wel een afbeelding of iets dergelijks weergeven in jouw cv, om jezelf beter voor te stellen aan de lezer, maar dit is geen verplichting.
Het is juist de kracht om met goede woorden, welke echt bij jou passen, jezelf te omschrijven en een goede verbinding te maken tussen jouw werkervaring, studies en jou als persoon.
4. Wat moet er in een profielschets staan?
Je wilt in de vier tot zeven zinnen die je hebt om een goede profielschets van jezelf te maken, kort en krachtig zijn en de juiste boodschap van je zelf overbrengen.
We geven een aantal punten weer die erg van belang zijn bij zo’n profielschets.
- Waar ben je goed in?
- Wat zijn je persoonlijke eigenschappen?
- Wat zoek je precies?
- Wat zijn je ambities?
Geef slechts de belangrijkste selectie weer van de informatie die je belangrijk vindt om te benoemen. Kies een aantal hoofdpunten die je wilt overbrengen en maak hier een goedlopend stukje tekst van.