Maak een uitstekende indruk tijdens een sollicitatiegesprek
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan wil je tijdens dat sollicitatiegesprek natuurlijk een goede indruk maken. Door een goede indruk te maken onderscheid je jezelf van andere kandidaten. Waarschijnlijk wil je weten hoe je dat moet doen. Een werkgever die jou positief herinnert zal waarschijnlijk contact met je opnemen om een afspraak te maken voor een tweede gesprek. Het is het belangrijk om jezelf tijdens het eerste sollicitatiegesprek te onderscheiden ten opzichte van andere kandidaten, met een indruk zodat de potentiële werkgever zich jou positief herinnert. Dit kan bepalend zijn of de werkgever ervoor kiest jou terug te bellen.
Als je je afvraagt hoe je tijdens je eerste gesprek een super indruk kunt maken, volg dan deze tips:
Besteed genoeg tijd aan de voorbereiding
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Besteed dan in ieder geval voldoende tijd aan de voorbereiding. Zet bijvoorbeeld op een rijtje welke vaardigheden, kennis en ervaring jou geschikt maken voor de aangeboden functie. Daar worden zeker vragen over gesteld. Probeer of je die vragen kunt beantwoorden met voorbeelden uit de praktijk.
Maak een werkportfolio
Een werkportfolio was vroeger iets dat alleen bij bepaalde beroepen noodzakelijk was, maar dat is nu al lang niet meer het geval. Een portfolio dat concrete voorbeelden van je prestaties kan geven zal meer je meer als persoon onderscheiden.
Enkele voorbeelden die je in je portfolio zou kunnen opnemen zijn:
• Studieoverzicht (als je pas afgestudeerd bent)
• Aanbevelingsbrieven
• Verslag van een paper of onderzoek
• Materialen die je hebt ontworpen (flyers, brochures, posters etc.)
• Verslag van bijeenkomsten
• Verklaring van de filosofie
• Presentatie van je werk op PowerPoint
• Afdrukken van websites of blogs die je hebt gemaakt of bewerkt
• Licenties of certificeringen
• Awards of onderscheidingen die je hebt ontvangen
• Data sheets (als je hebt geholpen bij het organiseren van evenementen, fondsen werven etc.)
• Documenten die jouw leiderschapservaring aantonen.
Zorg dat de items in je portfolio relevant zijn
Terwijl je je voorbereidt op een sollicitatiegesprek, moet je de tijd nemen om een georganiseerde, aantrekkelijke portfolio samen te stellen, die de werkgever in het kort concreet bewijs levert van de prestaties die jij hebt geleverd op school of op het werk. Een recent samengestelde portfolio bevat grotendeels informatie van school en buitenschoolse activiteiten, maar als je meer werkervaring hebt kan je nog meer relevante items in je portfolio opnemen.
Bereid jezelf voor met veelgestelde vragen over sollicitatiegesprekken
Laat je niet volledig uit het veld slaan door typische eerste vragen die tijdens het eerste sollicitatiegesprek naar voren komen over bijvoorbeeld je sterke- en verbeterpunten. Bekijk in plaats daarvan eens vragenlijsten met daarop veel vragen die potentiële werkgevers stellen en denk eens na over hoe je die vragen zou beantwoorden. Het is vooral handig om ingewikkelde vragen zoals die klassieke vraag, over waar je jezelf in 5 jaar ziet, te overdenken.
Bereid vragen voor om aan de werkgever te stellen
Het is nooit goed om met je mond vol tanden te staan wanneer een werver jou aan het einde van het gesprek die onvermijdelijke stelt: "Heb je nog vragen voor mij?" Door vragen te stellen kom je niet dom over, het laat zien dat je voorbereid en goed geïnformeerd bent.
Doe je huiswerk over het bedrijf waarbij je solliciteert en de functie waarnaar je solliciteert. Stel vragen over hoe het bedrijf werkt, wat jouw werkzaamheden zijn en hoe je in de algehele structuur van het bedrijf zult passen. Wees tijdens het eigenlijke gesprek niet bang om vragen te stellen als iets niet helemaal duidelijk is en wees niet bang om een lijst met mogelijke vragen op te schrijven, zodat je tijdens dit deel van het gesprek de dingen goed op een rijtje hebt.
Weet je niet zeker wat je een werkgever moet vragen? Hier zijn enkele vragen die je tijdens het gesprek kunt stellen:
• Kunt u mij vertellen hoe een typische werkdag en werkweek er voor deze functie uitziet?
• Welke verantwoordelijkheden horen bij deze functie?
• Welke soorten opleidingen biedt het bedrijf en welke carrieremogelijkheden zijn er voor deze functie?
• Hoeveel mensen werken er op dit kantoor/deze afdeling?
• Hoeveel moet ik reizen voor deze baan?
• Kan ik andere vragen voor je beantwoorden die je laten weten wat ik te bieden heb?
Maak kopieën van je CV, die je tijdens het gesprek kunt meenemen
Meestal zal de wergever terwijl hij het gesprek voert jouw CV voor zich hebben liggen. Het helpt bij het stellen van vragen en stelt de potentiële werkgever in staat om jouw gegevens dubbel te controleren. Soms is dit echter niet het geval of word je door een groep mensen geïnterviewd, die één exemplaar van jouw CV moeten delen. Neem daarom een paar extra kopieën mee voor het geval ze nodig zijn. Ze kunnen ook nuttig zijn als je na het gesprek nog wat papieren moet invullen.
Laat blijken dat je past bij de cultuur van het bedrijf
Werkgevers vinden het doorgaans heel belangrijk dat je past bij de cultuur van het bedrijf. Voel je tijdens het gesprek dat de bedrijfscultuur informeel is? Dan moet je je natuurlijk niet te formeel opstellen. Dat voelt voor een werkgever te afstandelijk aan. Hij zal minder geneigd zijn om jou te kiezen.
Zorg dat je voldoende weet over het bedrijf
Vaak wordt tijdens een sollicitatiegesprek de vraag gesteld wat je over het bedrijf weet. Zorg dat je hierop bent voorbereid. Bereid je dus ook op deze vraag. Zorg dat je voldoende weet over het bedrijf. Is het bijvoorbeeld een museum? Onderzoek dan bijvoorbeeld wat er in het museum te zien is en wat het museum bijzonder maakt. Heb je het museum vaker bezocht? Dan kun je natuurlijk ook vertellen wat je indruk is van het museum. Zorg er dus voor dat je tijdens je sollicitatiegesprek een goed verhaal hebt.
Let ook op de dingen rondom het gesprek heen
Bereid je niet alleen goed voor op de inhoud van het sollicitatiegesprek. Dingen eromheen, zoals bijvoorbeeld de kleding, zijn ook heel belangrijk. Maak een verzorgde indruk. Je draagt dus geen kleding met vlekken. In je tas heb je een notitieboek en pen gestopt. Je weet of je gemakkelijk kunt parkeren bij het bedrijf of hoe je het bedrijf kunt bereiken met het openbaar vervoer. Aangeraden wordt om dit soort dingen de dag van tevoren voor te bereiden. Waarom? Dan kun je op de dag van het sollicitatiegesprek al je energie en concentratie gebruiken voor dat gesprek.
Natuurlijk zorg je dat je op tijd bent
Natuurlijk moet je zorgen dat je op tijd bent. Tien minuten te vroeg zijn is prima. Dan kun je nog even naar de toilet te gaan en om te checken of je kleding en haar nog goed zit. Kom je door, bijvoorbeeld onverwachtse file, toch te laat. Zorg dat je altijd vooraf een telefoonnummer hebt van de contactpersoon zodat je hen tijdig kan informeren.
Blijf rustig tijdens het sollicitatiegesprek
Het is belangrijk om rustig te blijven tijdens het sollicitatiegesprek. Waarom? Omdat je lichaamstaal veel over jezelf zegt. Vaak zegt de lichaamstaal meer dan woorden. Natuurlijk zorg je dat je oogcontact houdt met je gesprekspartner. Val je gesprekspartner nooit in de rede. Geef dus pas antwoord nadat je de hele vraag hebt gehoord. Weet je het antwoord niet direct? Een korte stilte is zeker toegestaan.
Professionaliteit en persoonlijkheid
Een goede indruk maken tijdens een sollicitatiegesprek kun je bereiken door het balanceren tussen professionaliteit en persoonlijkheid. Je wilt niet helemaal als een grijze muis overkomen, maar je wilt om de juiste redenen opvallen. Voorbereid zijn op de vragen die gesteld worden, het samenstellen van een professionele portfolio en het stellen van vragen tijdens het gesprek zijn uitstekende manieren om tijdens je eerste sollicitatiegesprek een goede indruk te maken.
Wat je nog kunt doen na het sollicitatiegesprek
Je kunt 24 uur na het sollicitatiegesprek een bedankje sturen naar het gesprekspartner. Dan kun je ook je interesse voor de functie nogmaals laten blijken. Wellicht heb je tijdens het sollicitatiegesprek nog iets vergeten te vertellen. Dan kun je dat ook in je mailtje aan de gesprekspartner vermelden.