Als je budgetcoach wil worden, moet je beschikken over een aantal vaardigheden. Je hebt kennis nodig van onder andere financiën, wetgeving op het gebied van geldzaken en schulden, budgetten en fiscale aspecten. Maar ook de ‘soft skills’ zijn voor een budgetcoach erg belangrijk. Je gaat immers met mensen in een vaak moeilijke situatie om. De juiste manier van communiceren en inlevingsvermogen zijn dan onontbeerlijk. Er zijn speciale opleidingen en cursussen om budgetcoach te worden waarin al deze onderwerpen aan bod komen.
Voor wie is de opleiding?
Een opleiding tot budgetcoach is bedoeld voor iedereen die mensen met geldproblemen wil helpen om weer financieel redzaam te worden. Vaak wordt de opleiding gedaan door mensen die al in de financiële sector werkzaam zijn en zich meer voor de samenleving willen inzetten. Ook voor mensen die in de sociaal-pedagogische hulpverlening werkzaam zijn, bijvoorbeeld in de jeugd- of ouderenzorg kan deze opleiding van nut zijn. Voorts doen ook personen die al ervaring hebben op dit gebied een scholing in deze materie om hun kennis bij te schaven of te verdiepen. De opleidingen zijn bedoeld voor volwassenen van iedere leeftijd.
Opleiding of cursus budgetcoach
Er bestaan zowel korte cursussen als langere opleidingen tot budgetcoach. Een cursus duurt meestal een aantal dagen tot maximaal een kwartaal. De hoofdpunten komen aan bod en er zal op bepaalde zaken dieper worden ingegaan. Een cursus is voornamelijk geschikt voor mensen met ervaring in de sector, maar die zich willen specialiseren als budgetcoach. Ook kan een cursus dienen om kennis op te frissen. Een opleiding duurt langer, van zes maanden tot ongeveer een jaar. Een opleiding is met name bedoeld voor mensen die geen achtergrond hebben in financiële hulpverlening of coaching en geeft een complete voorbereiding op het vak.
Thuis of klassikaal studeren
Er bestaan zowel opleidingen die je thuis kunt doen als opleidingen die klassikaal worden gegeven. Het voordeel van thuis studeren is dat je je eigen tijd kunt indelen en je eigen tempo kunt aanhouden. De meeste thuisstudies bieden een online leeromgeving. Je moet wel voldoende gemotiveerd zijn om de gehele opleiding vanuit huis te doen. Je mist wellicht het contact met andere studenten. Ook heb je een rustige studieplek nodig, waar je niet wordt lastig gevallen door huisgenoten. Een klassikale opleiding is vaak interactiever, waardoor je vragen over de lesstof direct aan de docenten kunt stellen.
MBO of HBO-niveau
Er zijn opleidingen tot budgetcoach op zowel MBO als HBO niveau. Om je in te schrijven voor een MBO-opleiding is het over het algemeen niet nodig om een specifieke vooropleiding te hebben. Een meer dan gemiddelde interesse in geldzaken en coaching is voldoende. Als je een opleiding op HBO niveau wil doen, wordt vaak een HAVO of MBO diploma gevraagd. Het is handig als je al een MBO-diploma hebt in een richting die in het verlengde ligt van de kennisgebieden van deze opleiding. Denk aan Economie, Administratie, Rechten of Bedrijfsvoering. Er bestaan ook opleidingen tot Budgetcoach op post HBO niveau. Hiervoor moet je een HBO diploma hebben of vergelijkbare werkervaring.
Studieduur en vooropleiding
Cursussen duren over het algemeen niet langer dan drie maanden. Er is een aantal thematische bijeenkomsten van een hele dag of een dagdeel. Een opleiding tot Budgetcoach kan 6 tot 12 maanden duren. Er is wel een verschil tussen of je de opleiding in thuisstudie doet of klassikaal. Een klassikale opleiding kan niet versneld of langzamer worden gedaan. Zoals hierboven vermeld. Voor de MBO-opleiding is meestal geen specifieke voorkennis vereist. Bij een opleiding op HBO-niveau wordt meestal uitgegaan van bepaalde voorkennis. Daarom wordt vaak een MBO- of HAVO vooropleiding gevraagd. Een richting als Economie, Administratie of Rechten is hierbij mooi meegenomen. Voor Post-HBO budgetcoach opleidingen wordt een HBO-niveau vereist.
Inhoud van de opleiding budgetcoach
Een typische opleiding budgetcoaching is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Na een introductie waarin het vak van budgetcoach algemeen wordt toegelicht worden de verschillende ‘technische’ aspecten nader bekeken. Je krijgt in de opleiding antwoord op vragen als:
- Wat is relevante wet- en regelgeving en wat zijn regelingen in het fiscale stelsel?
- Hoe zet je een goed financieel kloppend en uitvoerbaar budgetplan op?
- Hoe richt je de administratie geordend in?
- Hoe maak je een maand- en een jaarbegroting?
- Wat zijn inkomsten en uitgaven?
- Wat zijn problematische schulden of betalingsachterstanden en hoe los je die af?
- Wat zijn de beslagvrije voet en wat is een beslagverbod?
- Wat zijn wettelijke regels voor wat betreft incassobureaus en deurwaarders?
Daarna zal er aandacht zijn voor de ‘soft skills’
- welke competenties heeft een budgetcoach en wat zijn valkuilen?
- wat zijn verschillende coachingtechnieken?
- Wat is effectieve communicatie?
- Hoe kun je sturen op gedragsverandering en mensen motiveren?
Theorie en praktijk
Het grootste deel van een opleiding tot budgetcoach is theoretisch. Je krijgt uitleg over de genoemde onderwerpen en bestudeert de lesstof. De lessen kunnen zowel op een opleidingsinstituut worden gegeven als online. Bij sommige opleidingen maak je gebruik van digitale lesstof. Soms is er ook een praktijkgedeelte. Hier wordt aan de hand van cases de theorie in de praktijk gebracht.
Na afloop van de opleiding
Als je de opleiding hebt afgerond, heb je voldoende kennis in huis om als budgetcoach te gaan werken. Vaak biedt de opleiding ook de mogelijkheid om een vervolgopleiding in een andere specialisatie te doen. Ook kan een Post-HBO opleiding bijvoorbeeld vrijstellingen opleveren voor een andere HBO-studie. Als je een opleiding afrondt met een diploma, biedt dat je meer kansen op de arbeidsmarkt. Ga je als zelfstandige aan de slag, dan zullen cliënten jouw diploma zien als een bewijs voor jouw kennis.
Kosten van de opleiding tot budgetcoach
Er zijn verschillende aanbieders van opleidingen om budgetcoach te worden. Thuisstudies zijn over het algemeen goedkoper dan een klassikale studie. Voor de eerste kun je gemiddeld rekenen op zo’n 300 tot 800 euro. Een studie op locatie kan het dubbele kosten. Soms komen hier nog inschrijfkosten en examenkosten bij. Let wel op: is deze opleiding nodig voor je werk, dan kun je ze aftrekken van je inkomstenbelasting – maar dat geldt niet als je studiefinanciering ontvangt of een vergoeding van je werkgever.
Kosten van de cursus budgetcoach
Hoewel een cursus meestal minder lang duurt dan een opleiding, liggen de kosten relatief hoog. Dit komt omdat de onderwerpen vaak specialistischer zijn en er minder deelnemers zijn. Kosten liggen gemiddeld tussen de 300 en 1000 euro. Dat is ook afhankelijk van of je de cursus thuis volgt of op locatie.
Aanmelden voor de cursus of opleiding tot budgetcoach
Als je van plan bent om een cursus of opleiding tot budgetcoach te gaan volgen, zul je eerst moeten nagaan waar en wanneer je deze wil doen. Voor een thuisstudie gelden waarschijnlijk geen vaste startdata, maar voor klassikale opleidingen wel. Bedenk je van te voren of een opleiding in jouw planning past. Het kan zijn dat de opleiding bij inschrijving een bewijs van een diploma van een vooropleiding vraagt.