Je bent aan het solliciteren en maakt een cv. Dit kan soms erg lastig zijn, want: wat moet er allemaal op een cv? Jouw gegevens invullen is makkelijk, maar wat zet je op een cv buiten je gegevens, om zo volledig te zijn en indruk te maken op jouw toekomstige werkgever?
Je vaardigheden op je cv zetten is dan een goede tip. Maar wat zijn vaardigheden precies en hoe kies je de beste vaardigheden bij jou? Wij zochten het uit.
Wij schrijven veel leuke artikelen over verschillende onderwerpen rondom solliciteren. Bekijk eens één van de volgende artikelen om meer inspiratie op te doen voor uw eigen sollicitatie, cv of formele brief.
Wat zijn vaardigheden op een cv?
Vaardigheden, ook wel competenties genoemd, zijn talenten, kennissen of kundigheden die jij beschikt. Het zijn dus dingen die jij goed kent of kan doen. Het is goed om dit op een cv te laten zien, omdat het aangeeft dat je iets kan en goed hier in bent voor een mogelijke nieuwe functie. Dit geeft een indruk bij jouw nieuwe werkgever dat je geschikt bent voor de functie en dit goed kan beoefenen.
De vaardigheden op een CV
Er zijn veel verschillende soorten vaardigheden die op jouw cv gezet kunnen worden. Vaardigheden zijn dingen die jij goed kan of beheerst. Vaardigheden zijn (vaak) aan te leren door ze te doen in de praktijk of ze te leren (in de praktijk). Denk bijvoorbeeld aan de Spaanse taal goed beheersen of goed zijn met Excel. Ook kunnen vaardigheden in totaal andere branches gelden. Je krijgt dan vaardigheden als stucen of het besturen van een heftruck. Je geeft met vaardigheden weer wat jij allemaal kan buiten jouw functies om. Het laat zien wat voor persoon in een functie jij bent.
Met vaardigheden kun je ook goed jouw cv afstemmen op een functie/vacature. Je kunt bijvoorbeeld voor een functie ‘schilder’ de vaardigheden stucen of timmeren er beter bij zetten dan de vaardigheid excel. Zo maak jij gemakkelijk een cv wat goed bij jou past én bij jouw nieuwe werkgever.
Voorbeeld vaardigheden voor een cv
We hebben voorbeeld van (veel gebruikte) vaardigheden op een cv voor je op een rij gezet. Een voorbeeld kan helpen om je op ideeën te brengen voor vaardigheden op je cv.
- Besluitvaardigheid;
- betrouwbaarheid;
- communicatieve vaardigheden;
- doorzettingskracht;
- flexibiliteit;
- klantgerichtheid;
- leidinggeven;
- loyaliteit;
- organiseren;
- overtuigingskracht;
- resultaatgerichtheid;
- samenwerken.
Persoonlijke vaardigheden op een cv
Persoonlijke vaardigheden op jouw cv zetten is dus belangrijk om aan jouw toekomstige werkgever te laten zien wat je in huis hebt. In een vacature kan ook gevraagd worden om specifieke vaardigheden voor een functie. Je doet er goed aan om jouw cv zoveel mogelijk aan te laten sluiten op deze wensen. Bij jouw vaardigheden kun je dit goed naar voren laten komen door de juiste vaardigheden en competenties aan te duiden.
Toch zien we vaak dat kandidaten niet de kans grijpen om dit onderdeel goed te beschrijven en zie je vaak op een cv simpelweg een opsomming van enkele vrij algemene of minder relevante vaardigheden. Dit is een gemiste kans om op te vallen.
Welke vaardigheden zet je op een CV?
De vaardigheden die je op je cv zet zijn afhankelijk van de vacature waar jij op solliciteert. Je kunt je vaardigheden het beste zo goed mogelijk afstemmen op die vacature. Om dit beter uit te leggen geven we een voorbeeld.
Je solliciteert voor de vacature ‘schilder’ bij een schildersbedrijf. Je hebt in de jaren die zijn verstreken ook veel stucwerk gedaan en een Excel cursus. Je kiest er voor om de vaardigheid ‘stucen’ op je cv te zetten in plaats van Excel. Dit is, omdat stucen iets anders is dan schilderen, maar wel erg handig kan zijn als je dit kan naast het schilderen. De meeste schilders hoeven niet veel met Excel te doen, daarom is het niet perse nodig om dit op je cv er bij te zetten. Natuurlijk kan dit wel altijd.
Ook geldt voor dingen die gevraagd worden in een vacature dat je dit bij vaardigheden er bij zet. Natuurlijk moet je de vaardigheid wel enigszins beheersen en kan je niet alles opschrijven wat er in de vacature gevraagd wordt, als je dit niet goed beheerst.
Maar wanneer je een vaardigheid matig kan, kan je dit wel aangeven. Een kennismaking met de vaardigheid kan al helpen om een betere sollicitatieronde te creëren.
Computer vaardigheden op een cv
Wat ook erg belangrijk is tegenwoordig is de vaardigheid van bepaalde computerprogramma’s in welke branche dan ook. Zet altijd goed bij je vaardigheden welke programma’s jij goed beheerst, maar ook waar je wel eens mee hebt gewerkt. Uit deze diversiteit blijkt dat je veelzijdig bent hierin en het later (eventueel) makkelijk kan oppakken.
CV5 template met vaardigheden
Op Cv5 vind je verschillende cv templates met verschillende vaardigheden. Zo kun je in een oogopslag zien welke vaardigheden er op een cv kunnen en welke het beste aansluiten op jou. Je kunt ze gebruiken en afstemmen op de functie die jij wilt. Zo wordt een cv maken een stuk leuker en gemakkelijker!