1. Bereid je goed voor.
Neem de tijd om je goed voor te bereiden. Onderzoek de economie, politiek & cultuur van het land waar je naartoe wil verhuizen. Ga na wat de gevolgen zijn van de baan in het buitenland op je werk, carrière & vrije tijd. Je wilt bijvoorbeeld niet verhuizen naar China als je niet bereid bent om een 80- tot 90-urige werkweek uit te proberen. In het Midden-Oosten zal je werken van zondag tot en met donderdag. Het weekend vindt plaats op vrijdag & zaterdag in plaats van zaterdag & zondag. Het is niet omdat je hier in Nederland je diploma als verpleegkundige of lasser hebt behaald, dat je je baan dan ook kan uitoefenen in bijvoorbeeld de VS of India. Vraag meer informatie bij het consulaat of de ambassade en laat zo nodig je diploma’s erkennen Zoek ook uit hoe het zit me je visa en werkvergunningen voor het land waar je naartoe wil verhuizen. Onderzoek wanneer je het visum in je bezit moet hebben. Dit verschilt per land.
2. Zet je netwerk in!
Neem advies aan van familie en vrienden die in het buitenland zijn gevestigd. Spreek met andere expats die op een soortgelijke functie zitten in het bedrijf waar je aan de slag wil gaan. Zo krijg je een realistisch beeld van de werk en woon omgeving. Gebruik LinkedIn en Facebook om professionals die werkzaam zijn in het gebied te vinden. Kijk ook bij Hogescholen bij het Alumni Netwerk. Alumni Netwerken zijn vaak in staat om een wereldwijd netwerk aan te bieden.
3. Laat je sollicitatie opvallen!
Zorg ervoor dat je sollicitatie opvalt. Wees eerlijk over je mondelinge en schriftelijke zakelijke taalvaardigheden. Kletsen met je oma in lokaal dialect op een zondags etentje, is niet hetzelfde als jaren lang werken in Milaan. Bereid je voor op verschillende sollicitatiegebruiken in het land waar je wilt werken. Let bijvoorbeeld op persoonlijke informatie. In Frankrijk zal van je verwacht worden dat je bij je CV een pasfoto meestuurt en verteld hoeveel kinderen je hebt en wat je burgerlijke staat is. Je sollicitatie zal aantrekkelijke worden als je al een lokaal adres kan opgeven of bijvoorbeeld een datum van aankomst in het land kan noteren.
4. Verschillen per land.
In Japan kan het eerste sollicitatiegesprek een diner zijn met potentiële collega’s. Japanners zijn geïnteresseerd in jou en in je familie voordat je aan het werk gaat. In Groot-Brittannië kan je gevraagd worden om deel te nemen aan een evaluatie oefening met een rollenspel, case studies & psychometrische testen. Onderzoek wat in het land waar je naartoe wil verhuizen aanvaardbaar is. In Amerika wordt er bijvoorbeeld gepronkt met persoonlijke individuele prestaties. In Brazilië waar teamwork voornamelijk wordt gewaardeerd, kan pronken met je persoonlijke individuele prestaties juist egocentrisch of respectloos overkomen.
5. Wees ontspannen en geniet!
Zorg ervoor dat je persoonlijk en psychologisch klaar bent voor de voor de verhuizing. Zelfs wanneer je naar een land gaat waar ze dezelfde taal spreken, zal het dagelijks leven anders zijn dan je gewend bent. Met een flexibele instelling, humor en geduld zal jij je nieuwe omgeving vlotter eigen maken en sneller kunnen ontspannen en genieten van de nieuwe manier van leven.