Er zijn verschillende redenen waarom iemand budgetcoach zou willen worden. Een veel gehoorde reden is dat men mensen wil helpen. Een budgetcoach staat mensen bij die geldzorgen hebben en niet weten hoe deze op te lossen. Vaak zijn het mensen uit de financiële sector die zich ook graag willen inzetten voor de maatschappij en kiezen voor een carrièreswitch.
Welke eigenschappen heeft een budgetcoach?
Als je overweegt om budgetcoach te worden, is het verstandig je eerst af te vragen of dit beroep bij jouw karakter en competenties past. Enerzijds gaat dit om verworven competenties, uit opleidingen of werkervaring bijvoorbeeld. Zo zul je een goed financieel inzicht moeten hebben en kennis van wet- en regelgeving, procedures en rekenmethodes. Anderzijds zijn voor dit beroep persoonlijke eigenschappen misschien nog wel belangrijker. Je hebt zeer goede communicatieve eigenschappen nodig, je bent goed in coaching en kan adviezen op een overtuigende manier overbrengen.
Alle eigenschappen op een rij:
- Financieel inzicht
- Analytisch vermogen
- Kennis van wet- en regelgeving
- Kennis van budgetten
- Communicatief sterk zowel verbaal als schriftelijk
- Overtuigingskracht en coaching
- Motivatievermogen
- Sterk in plannen en organiseren
- Empathisch en inlevend
- Goede onderhandelaar/ bemiddelaar
- goede relationele eigenschappen en netwerken
- ethisch en integer
Taken van de budgetcoach
Financiële situatie in kaart en budgetplan opstellen
Een budgetcoach helpt mensen om hun financiële situatie weer op de rails te krijgen voordat ze te maken krijgen met de schuldhulpverlening. Een budgetcoach zal tijdens het eerste gesprek met de cliënt proberen om duidelijkheid te krijgen over de financiële situatie. Wat zijn vaste uitgaven, waar gaat het meeste geld naar toe, wat zijn inkomsten en waar zitten knelpunten en mogelijkheden. Misschien kan de cliënt wel aanspraak maken op subsidie of toeslagen of heeft hij een veel te duur telefoonabonnement wat niet wordt gebruikt. Het doel is dan om de uitgaven en inkomsten beter op elkaar af te stemmen. De budgetcoach zal een budgetplan opstellen en dan kan er gewerkt worden aan oplossingen.
Oplossingen uitwerken en financiële redzaamheid
Daarna zal de coach proberen om regelingen te treffen met eventuele schuldeisers. Het is belangrijk dat de cliënt inziet dat er een oplossing mogelijk is waar naar toe kan worden gewerkt. Een goed geordende administratie vormt de basis van de oplossing. Je helpt om deze zo overzichtelijk mogelijk te organiseren. Ook geef je tips om te besparen en ideeën te geven van hoe om te gaan met een vast maandelijks budget. Het doel is om de cliënt financieel redzaam te maken. Als de grootste geldzorgen voorbij zijn, zal de budgetcoach minder vaak contact hebben met de cliënt, maar op afstand monitoren hoe het gaat.
Het salaris
Veel budgetcoaches werken als zzp’er, maar je kunt ook voor een grotere organisatie werken.
In dienst
Er zijn veel grote instellingen die mensen in dienst hebben die gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen met geldproblemen. Er zijn instellingen die gespecialiseerd zijn in schuldhulperverlening of budgetbeheer. Maar ook bij gemeentes, woningbouwcooperaties, zorgverzekeraars en energiebedrijven werken vaak budgetcoaches. Als je bij een organisatie werkt, maak je loonafspraken met de werkgever. Voor bepaalde sectoren gelden CAO’s. Een gemiddeld inkomen, afhankelijk van je opleidingsniveau, kan variëren tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand op basis van een fulltime aanstelling.
Als ZZP’er
Als je als zelfstandige budgetcoach wordt bepaal je zelf je uurloon. Ook kun je werken op basis van een dienstenpakket of –abonnement. Bij het vaststellen van jouw salaris moet je rekening houden met alle kosten die jij maakt voor je werk. Je zult als zelfstandige budgetcoach niet een heel hoge uurvergoeding kunnen vragen, omdat je te maken hebt met mensen met een krappe beurs. Een redelijk uurtarief ligt tussen de 40 en 60 euro.
Als vrijwilliger
Er zijn organisaties die vrijwilligers in dienst hebben om de taak van budgetcoach op zich te nemen. Het gaat dan vaak om niet-gouvernementele organisaties. Denk bijvoorbeeld aan Vluchtelingenwerk Nederland dat asielzoekers en vluchtelingen bijstaat, ook op het gebied van geldproblemen. Als je als vrijwilliger werkt, zul je waarschijnlijk alleen een onkostenvergoeding ontvangen.
Budgetcoach worden, de opleiding
Als je budgetcoach wil worden, kun je speciale opleidingen of cursussen volgen. Een korte cursus van een aantal dagen is vooral geschikt voor mensen die al ervaring hebben op dit gebied maar hun kennis willen bijschaven of zich willen specialiseren. Ook kun je een uitgebreidere opleiding budgetcoach volgen die tot een jaar kunnen duren. Er zijn zowel opleidingsmogelijkheden voor thuisstudie, als opleidingen die klassikaal worden gegeven. Je kunt kiezen voor verschillende opleidingsniveaus. De MBO-opleidingen zijn meestal voor iedereen toegankelijk die interesse heeft in financiële dienstverlening. Voor de HBO-opleidingen is vaak een HAVO of MBO-vooropleiding nodig. Er zijn ook post-HBO opleidingen. Hiervoor moet je een HBO diploma in bezit hebben of dit niveau hebben bereikt door werkervaring. Soms kun je vrijstelling voor een opleidingsonderdeel krijgen als je in het bezit bent van een post-hbo certificaat SHV of KIWA SHV 1, 2 of 3 gecertificeerd bent.
Budgetcoach worden in de praktijk
Als je als budgetcoach aan de slag wil, zul je je eerst moeten afvragen of je over de juiste competenties en opleidingen beschikt. Is dat zo, dan kun je beslissen of je als zelfstandige wil werken of liever in dienst bent bij een grote organisatie. Het werken als zelfstandige heeft een aantal voordelen (meer vrijheid, zelf bepalen hoeveel je werkt, enzovoorts), maar ook nadelen (minder bescherming, meer administratieve rompslomp, enzovoorts). Als je start als zelfstandige is het verstandig om een goede website op te zetten en je in te schrijven bij branchevereniging Nederlandse vereniging van budgetcoaches en schuldhulpverleners (NVVBS). Als je bij een bedrijf of organisatie wil werken kun je speuren op vacatures op internet. Grote instellingen als zorgorganisaties, nutsbedrijven of overheidsinstellingen hebben vaak budgetcoaches vacatures.