Afwijzing is eigenlijk een perfecte tijd voor zelfreflectie, om de situatie te evalueren en om vast te stellen wat je kan verbeteren voor een volgend gesprek. Om je hierbij te helpen hebben we vijf vragen opgesteld die je jezelf zou moeten stellen nadat je een afwijzing hebt gekregen.
1. Wilde ik deze baan echt?
Je zoektocht kan vervuld zijn van veel verschillende emoties inclusief blind optimisme. Het is heel gemakkelijk om jezelf te verliezen in het prestige van een bepaalde werkgever of de extraatjes van de bedrijfscultuur dat je eraan voorbij gaat dat er ook verantwoordelijkheden en taken horen bij de functie waar je op solliciteert. Het is tenslotte wel een baan. Dus als je deze dosis realiteit hebt verwerkt, is het tijd voor wat zelf reflectie en om vast te stellen of je de functie wel echt wilde. Was je alleen maar geïnteresseerd in het bedrijf ongeacht de functie? Heb je alleen maar gesolliciteerd om indruk te maken op je vrienden als je de baan zou krijgen? Interviewers hebben meestal snel door of je echt enthousiast bent over de functie of dat je andere motieven hebt. Neem wat tijd om vast te stellen of je echt zo enthousiast was over deze functie (en zo ja, wat was het dan wat je aantrok in deze functie?) en dan zal je veel beter geïnformeerd zijn om je zoektocht voort te zetten.
2. Was ik wel goed voorbereid?
Als je zoektocht naar een baan lang duurt, dan zal je merken dat je op een gegeven moment op de automatische piloot werkt. Je zwemt met de stroom mee, doet het minimale om te solliciteren, en tijdens je gesprekken doe je maar wat. En zoals de meeste mensen wel weten is dat niet persé een goed recept voor een succesvol gesprek. Het sollicitatieproces vergt van beide kanten veel voorbereiding en het is belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf, heb jij jouw onderdeel van het proces wel goed voorbereid? Heb je jouw CV aangepast naar die specifieke functie? Heb je research gedaan naar het bedrijf of heb je er zomaar wat uitgegooid wat betrekking zou kunnen hebben op ieder willekeurig bedrijf? Mogelijk weet je van jezelf wel of je je wel goed genoeg had voorbereid op het gesprek. Maar als je pijnlijk eerlijk bent tegen jezelf (hoe moeilijk het ook is om je eigen fouten toe te geven) dan zal dit je helpen om je methode en technieken aan te passen voor de toekomst. Zodat je een aanbiedingsbrief krijgt in plaats van de koude wrede afwijzing.
3. Wat zou er nog meer kunnen hebben bijgedragen aan mijn afwijzing?
Je denkt terug een hoe je op dit punt bent terechtgekomen, en je begrijpt echt niet waar het nou fout is gegaan. Je CV en motivatiebrief waren perfect. Je gesprek ging soepel, de HR manager zei zelfs nog “tot ziens” toen je wegging. Dus wat is er in hemelsnaam gebeurt? Wat is er veranderd? Het is belangrijk dat je je realiseert dat je afwijzing misschien wel niets te maken heeft met wat er tijdens je contact met je potentiele werkgever gebeurd is. Het kan wel een heel ander stukje van de puzzel zijn waar je tot nu toe niet over nagedacht had. Heb je ervoor gezorgd dat je Sociale Media gebruik netjes is voordat je het vermeld hebt op je CV? Wordt de HR manager begroet met een profielfoto van een glas bier? Was je onbeschoft tegen de receptioniste toen je voor je gesprek kwam? Het is maar al te gemakkelijk om alleen de focus te leggen op wat er tijdens het gesprek voorgevallen is, maar je moet je beseffen dat het sollicitatieproces (en jouw professionele reputatie) verder reikt dan alleen maar de vier muren van de vergaderkamer waar jij je gesprek hebt gehad. Neem de tijd om erover na te denken wat de reden zou kunnen zijn van jouw afwijzing en breng daar meteen verandering in aan!
4. Had ik dit aan kunnen zien komen?
Als je een van die mensen bent die van alles zoekt achter ieder onderdeel van het sollicitatieproces (ahum, dat zijn we bijna allemaal) dan wordt het een beetje te gemakkelijk om te hoopvol te worden. Je bent zo bezig met alle kleine details die er volgens jou op wijzen dat je de baan gaat krijgen, dat je het voor elkaar krijgt om de grote rode vlaggen te negeren die recht in je gezicht wapperen. Dus omdat je toch al bezig bent met zelf reflectie, is het nu de perfecte tijd om alles even terug te draaien in je hoofd en vast te stellen of je dit aan had kunnen zien komen. Was de interviewer terughoudend als je vroeg naar de volgende stappen in het sollicitatieproces? Heeft hij je meerdere keren erop gewezen waar jouw vaardigheden niet overeenkwamen met de functieomschrijving? Hier komt dat blinde optimisme weer om de hoek kijken. Je was zo druk bezig met je voor te stellen hoe mooi jouw naam op dat glimmende visitekaartje zou staan, dat je niet zag wat er eigenlijk gebeurde. Dus nu is het tijd om de feiten op een rijtje te zetten, zoals ze zeggen achteraf zie je alles duidelijk
5. Wat is dat ene ding wat ik beter had kunnen doen?
Na al deze moeilijke vragen, heb je waarschijnlijk zo’n 50 onderdelen gevonden waarin je zou kunnen verbeteren voordat je op een volgende functie solliciteert. En, alhoewel je inzet geweldig is, zal het waarschijnlijk eindigen dat je volkomen gestrest en overweldigd bent, en dat is niet persé de instelling die je wilt hebben als je je volgende gesprek binnen wandelt. In plaats daarvan, focus op dat ene onderdeel waarin jij zou kunnen verbeteren de volgende keer. Misschien moet je de antwoorden op de standaard vragen die gesteld worden tijdens een gesprek oefenen, zodat je niet er zomaar op los ratelt. Misschien moet je je CV nog eens een paar keer goed doorlezen. Of misschien moet je wat meer research gaan doen om de banen en bedrijven te vinden die beter bij jou passen. Wat het ook is, focus op 1 ding, je zal verbetering zien, zonder dat je het gevoel hebt dat je jezelf tekort doet. Afgewezen worden voor een baan (zeker als je er enthousiast over was) is nooit gemakkelijk. Zelfs diegenen die claimen dat ze goed tegen constructieve kritiek kunnen zullen een uurtje of twee mokken nadat ze die email hebben ontvangen. Maar, het gaat erom wat je doet nadat je afgewezen bent. Dus, vergeet niet om jezelf deze 5 vragen te stellen, en zo deze negatieve ervaring te gebruiken voor een positieve uitkomst.
Door: Norma Pothof