Deze woorden gebruik je niet tijdens een sollicitatiegesprek
Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wellicht weet je dat er woorden zijn die je beter niet kunt gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek. Enkele woorden die je zeker niet mag gebruiken worden in dit artikel genoemd.
- Stel er word je gevraagd om je taken bij je huidige of vorige baan te omschrijven. Gebruik dan niet het woordje ‘we’. Door de we-vorm te gebruiken kan je gesprekspartner de indruk krijgen dat je zelf geen verantwoordelijkheid neemt of dat je niet goed kan uitleggen wat jou taak in je huidige of vorige baan precies is of precies is geweest.
- Wordt er gevraagd naar je sterke punten? Gebruik dan niet de woorden ‘work-alcoholic’ of ‘perfectionist’. Deze woorden zijn niet erg origineel. Bovendien wek je de indruk dat je niet durft te zeggen dat je zwakke punten hebt. Bedenk dat iedereen zwakke punten heeft.
- Pas op met het gebruiken van het woord ‘uitdaging’. Dat is makkelijk gezegd tijdens een sollicitatiegesprek. Gebruik dit woord alleen als je weet welke uitdaging je bedoelt en hoe je die uitdaging moet oplossen.
- Door het woord ‘natuurlijk’ te gebruiken wek je de indruk dat je gemakkelijk aannames maakt. Je kijkt klaarblijkelijk niet verder dan je neus lang is.
- Er zijn woorden die je beter niet over jezelf kunt zeggen. Een van die woorden is ‘intelligent’. Je kunt wel, in plaats. van dat woord te gebruiken, iets zeggen over de manier waarop je denkt.
- Ook het woord ‘sympathiek’ kun je beter niet gebruiken. Waarom? Omdat het lastig is om uit te leggen waarom je sympathiek bent. Je mag natuurlijk wel woorden gebruiken die een sympathieke indruk maken, zoals bijvoorbeeld zorgzaam, enthousiast en teamspeler.
- Door het woord ‘succesvol’ te gebruiken lijkt het of je succes hebt op wereldwijde schaal. Gebruik dat woord dus liever niet. Natuurlijk mag je wel iets zeggen over je successen op kleine schaal. Je mag natuurlijk, als het relevant is voor de baan die je wilt hebben, absoluut iets zeggen over de dingen waar je goed in bent.
- Het is niet erg als je gepassioneerd bent over je werk. Vermijd wel het woord ‘obsessief’. Obsessief is net iets te veel van het goede. Gebruik je dit woord tijdens het sollicitatiegesprek? Dan word je waarschijnlijk gevraagd om uitleg. Je kunt wel laten blijken dat je gepassioneerd bent door je werken door bijvoorbeeld dat je erg gericht op of betrokken bij je werk bent.
- Je vermijd het gebruik van het woord ‘bescheiden’. Het gebruik van dat woord levert niets op. Vertel wat je hebt gedaan, welk resultaat je hebt behaald en wat anderen daarvan hebben gevonden. Je gesprekspartner kan dan zelf beoordelen of je bescheiden bent.
Wat je niet mag zeggen tijdens een sollicitatiegesprek
- Stel je wilt iets meer weten over het bedrijf waar je mogelijk gaat werken. Vraag dan niet “Wat doen jullie hier’’? Dan laat je blijken dat je zelf geen onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf.
- Praat niet negatief over je vorige werkgever, zelfs al had je een vreselijke baan. Ze g ud niets iets in de trant van ‘’jakkes, mijn vorige bedrijf”. Blijf neutraal.
- Bedrijven nemen graag mensen aan die zelfvertrouwen hebben. Ben je erg nerveus? Zeg dan niet “Ik ben erg nerveus”.
- Zeg niet “Ik wil alles doen”. Het lijkt dan alsof het je niets uitmaakt. Iedere baan is goed. Dat maakt geen goede indruk. Bedrijven zijn doorgaans op zoek naar mensen die een passie hebben voor een bepaalde baan.
Wordt er gevraagd naar je werkervaring? Zeg dan niet “Dat staat in mijn cv”. Gebruik die vraag om iets meer over jezelf te vertellen.
Andere woorden die je moet voorkomen zijn
1. Intelligent
Jij weet dat je intelligent bent en je weet dat de recruiter op zoek is naar iemand die is intelligent is. Beschrijf jezelf niet als intelligent, dit is een van die woorden waarvan je wil dat mensen dat over je zeggen, maar niet over jezelf kan zeggen. In plaats daarvan kan je praten over de manier waarop je denkt, ook kan je woorden gebruiken als, logische, kwantitatieve, snelle leerling, big-picture denker. Deze woorden komen over als feit en minder als oordeel.
2. Sympathiek
Het woord sympathiek wil je ook niet gebruiken om dezelfde reden waarom je jezelf niet als intelligent wil beschrijven. Het is lastig om met voorbeelden uit te leggen waarom je sympathieke bent zonder vreemd of wanhopig te klinken, bijvoorbeeld, iedereen zegt hoi tegen mij, of iedereen lacht om mijn grappen en mist me als ik ziek ben? In plaats daarvan kan je woorden gebruiken als , teamspeler, uitbundig, enthousiast, zorgzaam. Met deze woorden toon je aan waarom je sympathiek bent zonder het zelf in te vullen voor andere.
3. Succesvol
Noem jezelf niet succesvol. Het is alsof je in een interview zegt dat je rijk bent en er super goed uitziet. In plaats daarvan kan je beter het succes op wereldwijde schaal terugbrengen naar succes op een meer specifieke vaardigheid, die relevant zijn voor de baan die je graag wil. Je kan absoluut zeggen dat je goed bent in wat je doet. In feite moet je dat ook doen.
4. Obsessief
Zelfs als je enorm gepassioneerd bent over je werk, moet je nog steeds het woord obsessief vermijden. Obsessief kan doorslaan, je wil voorkomen dat je dit moet uitleggen tijdens het sollicitatiegesprek. Je kan met andere woorden uitleggen dat je zeer gefocust bent op je werk. Woorden als, gericht, werk-georiënteerd, hard werken, betrokken, werken allemaal goed.
5. Bescheiden
Het is raar om op te scheppen over hoe bescheiden je bent. Het werkt gewoon niet. In plaats daarvan kan je praten over wat je hebt gedaan, wat het resultaat was, en wat anderen vonden, laat de beoordeling over aan de recruiter.