Een sterke indruk maken met een template voor een motivatiebrief
Natuurlijk wil je dat jouw sollicitatiebrief een sterke indruk maakt. Voor veel banen is een standaard sollicitatiebrief of motivatiebrief niet genoeg. Daarom wordt aangeraden om een template te gebruiken. Wanneer is het kiezen van een moderne template voor een sollicitatiebrief de juiste keuze? Als jouw potentiële werkgever waarde hecht aan originaliteit en unieke perspectieven. Door het bekijken van de website en sociale media van het bedrijf kun je een indruk krijgen van de uitstraling en imago van het bedrijf. Je kunt dan bepalen of het gebruiken van een moderne template voor een sollicitatiebrief of motivatiebrief de juiste keuze is.
Waarom kiezen voor een moderne template voor een sollicitatiebrief
Wellicht weet je nog niet zeker of je een moderne template voor een sollicitatiebrief gaat gebruiken. Er zijn vijf redenen om er wel gebruik van te maken.
- Je solliciteert naar een functie die een eigenzinnige benadering vereist
- Jouw sollicitatiebrief moet opvallen tussen de vele sollicitatiebrieven
- Met een template vind je de juist balans tussen professionaliteit en een kunstig ontwerp
- Met een template presenteer je jezelf als een progressieve kandidaat
- Met een template kun je een betere motivatiebrief schrijven
Het beste uit een template halen
Natuurlijk wil je het beste uit het door jou gebruikte template voor een sollicitatiebrief halen. Daarom schrijf je kort maar krachtig. Ook gebruik je sterke actiewoorden en specifieke voorbeelden. Je schrikt er niet voor terug om momenten waarop je anders dacht dan anderen in jouw sollicitatiebrief te benadrukken. Je kunt bijvoorbeeld aangeven welke initiatieven je hebt genomen en welke risico’s je daarbij hebt genomen. Natuurlijk vermeld je ook de positieve resultaten die je zo hebt weten te bereiken.
Templates voor een motivatiebrief kunnen gratis worden gedownload
Door even te googelen vind je diverse gratis templates voor het schrijven van een motivatiebrief. Door het gebruiken van de template heeft de brief een heldere structuur. Ook wordt jouw motivatie duidelijk geformuleerd. Je creëert een unieke sollicitatiebrief. Hoogstwaarschijnlijk weet je jouw toekomstige werkgever te overtuigen. Het voordeel van CV5 template is dat de motivatiebrief perfect aansluit op de CV zelf, waardoor je laat verschillende eigenschappen duidelijk naar voren brengt: oog voor details, professionaliteit en het toont aan dat je verzorgd te werk gaat.
Belangrijke tips voor je sollicitatiebrief
- Een geschikte sollicitatiebrief schrijven is vaak niet makkelijk omdat je moet opvallen om de aandacht van de recruiter te behouden. 5 tips om jouw sollicitatiebrief interessant te maken. Lees verder
- Een recruiter heeft weinig tijd om jouw cv en motivatiebrief te bekijken, zorg dat je woorden gebruikt die interesse opwekken. Lees verder
- Wanneer je solliciteert naar een nieuwe baan, dan is je motivatiebrief het eerste wat de aandacht van je nieuwe werkgever zal trekken. Lees verder
- Eindzinnen voor je motivatiebrief Lees verder
Download dit template gratis - passend cv vind je hier
Download dit template gratis - passend cv vind je hier
Download dit template gratis - passend cv vind je hier
Download dit template gratis - passend cv vind je hier
Download dit template gratis - passend cv vind je hier
FAQ
1. Wat is een motivatiebrief?
Een motivatiebrief steekt net wat anders in elkaar dan een (bekende) sollicitatiebrief. In een sollicitatiebrief geef je vooral een toelichting op jouw cv. Je onderbouwt waar je gewerkt hebt, wat je hebt gestudeerd en waar je goed in bent.
In een motivatiebrief laat je meer zien van en over jezelf, zoals wie je bent, wat je ambities zijn en waarom jij vindt dat de functie goed bij jou past. Je schrijft dus als het ware een goede motivatie bij jouw cv om de baan te krijgen.
2. Hoe schrijf je een motivatiebrief?
Bij een motivatiebrief gaat het vooral om de redenen waarom je die baan graag wilt hebben. Waarom wil jij die functie hebben? Waarom ben jij de geschikte kandidaat en waarom heb je voor dit bedrijf gekozen?
Het gaat meer om wie jij bent, wat jij kunt en wat jij kunt bijdragen aan de organisatie. De focus ligt meer op wie jij als persoon bent en waarom jij past bij de functie en het bedrijf. Dit doe je in slechts een paar alinea’s.
3. Hoe begin je een motivatiebrief?
Bij het schrijven van de inleiding moet je op een aantal zaken letten: je moet duidelijk zijn, opvallen en jouw persoonlijkheid laten doorschemeren. Dat doe je met deze twee stappen:
- Maak direct je doel duidelijk. De lezer moet direct weten waarom jij de brief geschreven hebt. Zorg daarom dat het doel van jouw motivatiebrief in de inleiding al aan bod komt.
- Maak het in de eerste alinea van jouw motivatiebrief al persoonlijk. Voor sommige vacatures ontvangen bedrijven honderden motivatiebrieven. Dit kan betekenen dat niet elke brief uitvoerig wordt gelezen. Het is dus belangrijk dat jij hier al opvalt tussen de rest. Zorg er daarom voor dat de lezer in de inleiding al een goed beeld van jou heeft.
4. Hoe lang moet een motivatiebrief zijn?
Een (eenvoudige) motivatiebrief bestaat doorgaans uit vier tot vijf alinea’s. Je moet goed in je achterhoofd houden dat de lezer van jouw motivatiebrief misschien wel tientallen (of zelfs honderden) motivatiebrieven door moet lezen en dit dus kort en bondig zal doen. Om zo goed mogelijk op te vallen moet je dus in een aantal alinea’s jouw motivatie goed kunnen overbrengen.
Solliciteer jij op een uitgebreide functie en heb je meer woorden nodig om dit te onderbouwen? Dan kan dat natuurlijk altijd. Probeer echter altijd jouw motivatiebrief op 1 A4 te houden.
5. Wat moet er in een motivatiebrief?
Een goede motivatiebrief bevat minstens de volgende onderdelen:
- Een originele openingszin.
- Een toegevoegde waarde aan het bedrijf. Wat kom je brengen?
- Een deel waarin je de keuze voor het bedrijf uitlegt.
- Een sterke afsluiting.
Een goede motivatiebrief wordt gekenmerkt door:
- Relevantie: probeer zo veel mogelijk voordelen voor jouw potentiële werkgever weer te geven.
- Persoonlijkheid: laat een positieve persoonlijke touch achter.
- Intrinsieke motivatie: wat zijn je persoonlijke drijfveren? Mensen met passie voor hun vak zijn veel waard voor een werkgever.
- De juiste lengte: een motivatiebrief moet niet te lang zijn. Onnodige tekst ontneemt de concentratie van de lezer en dat gaat ten koste van de relevantie van je motivatiebrief.
- Praktijkvoorbeelden: onderbouw je beschrijvingen met relevante praktijkvoorbeelden. Zo kom je geloofwaardig over.