Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Op sollicitatiegesprek komen is natuurlijk altijd spannend. Wat kun je verwachten? Wat doe je aan? Welke vragen moet je stellen? En ga zo maar door. Lisa Meijer, recruiter bij YoungCapital, helpt je graag met wat handige tips. Zo wordt jouw sollicitatiegesprek vast een succes!
De voorbereiding
Het klinkt een beetje cliché, maar het is echt waar: zorg dat je je goed voelt! Een goed sollicitatiegesprek begint namelijk bij de voorbereiding. De zenuwen die komen kijken bij een gesprek zijn grotendeels te onderdrukken, wanneer je goed voorbereid bent. Bedenk van tevoren al wat je aan gaat doen en zorg ervoor dat je je goed voelt in die kleding. “Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van het bedrijf, om er zo achter te komen wat de dresscode is. Lees je daarnaast goed in over het bedrijf, bekijk van te voren waar je heen moet en onthoud de naam van de persoon met wie je het gesprek heb”. Zo kun je van tevoren je gesprekspartner opzoeken op LinkedIn, zo weet je precies wat hij of zij doet en kun je ook gericht vragen stellen. Het zijn de standaard dingen, maar juist daarom zo belangrijk!
Jezelf voorstellen
Het hoeft natuurlijk echt niet lastig te zijn om iets over jezelf te vertellen. Toch horen recruiters maar al te vaak hetzelfde verhaaltje. Probeer hierin dus origineel te zijn. “Vertel niet wat er al op je cv staat, probeer in plaats daarvan jezelf voor te stellen zoals je dat ook zou doen wanneer je iemand op een feestje voor het eerst ontmoet. Dit is veel natuurlijker en zo geef je een betere indruk van jezelf”. Denk daarnaast na over de eigenschappen die je over jezelf benoemt en of deze bij de functie aansluiten.
Tijdens het gesprek
Er zijn een aantal vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek altijd kunt verwachten. Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie? Wat is je motivatie? Wat zijn je sterke en zwakke punten? Deze vragen komen bij vrijwel elk gesprek aan bod. De bekende ‘het lijkt me eigenlijk wel een uitdaging’ als motivatie gebruiken, is ondertussen een beetje achterhaald. “Het is niet perse slecht als je dat als motivatie gebruikt, maar leg dan wel uit waarom”. “Dit geldt trouwens voor bijna alle vragen”, vertelt Lisa. “Kun je goed in teamverband werken? Top! Maar onderbouw dit dan aan de hand van een voorbeeld”. Met name voor de wat standaard antwoorden op deze standaard vragen, is het van belang dat je een goede toelichting heb. “Hoe origineler je antwoord is, hoe minder voorbeelden nodig zijn.”
Soms komt het voor dat je even geen antwoord weet te geven op een vraag. “Dat is helemaal niet erg, je kunt gerust zeggen dat je er even over moet nadenken en dat je er later graag op terugkomt”.
Afsluiting
Aan het eind van het sollicitatiegesprek krijg je vaak de ruimte om zelf vragen te stellen. Grijp deze kans! Dit laat niet alleen zien dat je echt geïnteresseerd bent, maar zo kom je ook meer over de functie te weten en of het werk echt bij je past. “Je kunt bijvoorbeeld vragen naar de concrete doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf: hoe lang duurt het gemiddeld voordat medewerkers door gaan groeien? Dit laat zien dat je als kandidaat echt geïnteresseerd bent in de functie. Het is vooral slim om te vragen naar feiten die niet in de vacature staan en die je alleen door het te vragen te weten komt”. “Wanneer een kandidaat geen enkele vraag heeft aan het eind van het gesprek, komt dat wat ongeïnteresseerd over.”
Helemaal aan het eind van het gesprek kun je duidelijk maken dat je enthousiast bent over de functie en vragen hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt. “Ben je na afloop van het sollicitatiegesprek niet meer zo enthousiast? Laat ook dit dan meteen eerlijk weten!”. Vergeet uiteraard niet je gesprekspartner vriendelijk te bedanken voor zijn of haar tijd.
Succes!
Dit artikel is geschreven door Nikki Bosma van StudentJob NL.