Als je solliciteert op een bepaalde baan of promotie wilt maken, dan kan het zijn dat je bepaalde vaardighedenmist. Je zou in dergelijke situaties kunnen besluiten om eerlijk te zijn over het feit dat je bepaalde kennis mist, maar je kan dit negeren en hierover gaan liegen .
Wat als je liegt op je CV?
Op het moment dat je gaat liegen loop je uiteraard automatisch een risico dat de waarheid naar buiten komt. Om deze reden alleen al moet je jezelf afvragen of je bereid bent om constant in een soort angst te leven, de waarheid kan immers altijd aan het licht worden gebracht! Stel zal dat gebeurt wanneer je middenin het sollicitatiegesprek zit? Zo zou het bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat je vragen krijgt waar je geen antwoord op kan geven omdat dit betrekking heeft op de kennis waar je niet over beschikt, maar die wel op je CV staat. Daarnaast bestaat er uiteraard ook nog een reële kans dat één van je referenties in het netwerk van de werkgever zit. Op het moment dat je werkzaam was in een branche waar iedereen verbonden is met een netwerk, dan is de kans groot dat je naam verspreid wordt. Dit kan problemen opleveren tijdens het zoeken van een nieuwe baan in dezelfde branche.
Overdrijven of iets verzwijgen?
Wanneer je al werkt bij een werkgever en deze vervolgens weet dat de gegevens op je CV niet kloppen, en zelfs dat je een zekere tijd werkzaamheden hebt verricht waar je niet voor bevoegd was, dan zal de kans op ontslag groot zijn. De werkgever zal zijn/haar vertrouwen kwijt raken, zelfs op het ogenblik dat je een stabiele werkrelatie op hebt weten te bouwen.
Is liegen op je CV strafbaar?
Let op! Leugens kunnen zware gevolgen hebben. Als je je bijvoorbeeld diploma’s ‘toe-eigent’ die je in werkelijkheid niet hebt en die misschien zelfs namaakt, riskeer je zelfs strafrechtelijk te worden vervolgd. Je kan veroordeeld worden voor valsheid in geschriften en gebruik van valse stukken.
Maak gebruik van je zwakke punten!
Stop je zwakkere kanten niet in de doofpot, maar probeer er een positieve draai aan te geven. Stel je bent vrij zwak in een bepaalde vaardigheid. Wat de meeste werkgevers meer interesseert dan dit feit is: wat heeft de kandidaat eraan gedaan om deze vaardigheid te verbeteren? Wie zijn zwakkere punten tijdig onderkent en ook zinvol kan becommentariëren, scoort vaak sterker met dit onderdeel dan met zijn sterke punten.
Volgens Hart van Nederland 75 procent van de deelnemers aan Wat Vindt Nederland vindt het niet oké om het cv op te poetsen, als je daarmee een baan in de wacht kunt slepen. 18 procent ziet er niet veel kwaad in.(►video)