De, helaas inmiddels overleden, antropoloog David Graeber schreef ooit een boek over het fenomeen werk. Wat is de reden waarom mensen voor een bepaalde functie kiezen en zijn er ook veel overbodige beroepen? Sommige mensen voelen zich niet gelukkig met hun functie, omdat ze de nutteloosheid ervan inzien en dat komt duidelijk in het boek naar voren.
Gelukkig geldt dat niet voor mensen in de zorg. Het werk is weliswaar zwaar, maar gelijktijdig krijg je er direct iets voor terug, want andere mensen helpen, geeft je een voldaan gevoel. Maar welke functies in de zorg zijn dan heel populair?
Verpleegkundige
Het werk als verpleegkundige is zeer populair en dat komt omdat het zeer afwisselend werk is. Je krijgt immers constant met andere patiënten te maken en elke situatie is uniek. Als verpleegkundige mag je ook zeer veel verschillende taken uitvoeren en dat geeft veel mensen ook voldoening.
Denk bijvoorbeeld aan het toedienen van medicijnen, kleine wonden behandelen, een infuus inbrengen en nog veel meer. Lijkt het jou leuk en uitdagend om als verpleegkundige te werken? Dan kun je je eerste stappen zetten door een opleiding zorg en welzijn bij Astrum College te volgen.
Tandarts
Ook werken als tandarts is zeer populair en jaarlijks schrijven veel studenten zich dan ook in voor de pittige studie Tandheelkunde. We moeten wel direct toegeven dat het werk als tandarts zwaar is. Als tandarts krijg je namelijk sneller te maken met lichamelijke klachten vanwege de niet-ergonomische houding en alle klanten zijn ook niet altijd even aardig.
Tegelijkertijd kun je wel mensen helpen en elk gebit ziet er weer anders uit, dus het is wel bijzonder interessant en uitdagend werk. Als tandarts verdien je bovendien ook een goede boterham en dat is ook een van de redenen waarom veel tandartsen met parttime werken al genoeg verdienen om rond te komen.
Huisarts
Als huisarts heb je een zeer belangrijke functie, want je bent veelal de eerste aanspreekpersoon voor mensen met fysieke en/of mentale klachten. Als huisarts heb je de gehele dag dus met andere ziekteverschijnselen te maken en dit maakt het werk moeilijk, maar tegelijkertijd ook uitdagend.
Ook moet je veel medische kennis hebben om de goede diagnoses te stellen. Je moet ook een pittige studie volgen. Na je 6-jarige studie Geneeskunde moet je ook nog een driejarige specialistische opleiding volgen. Wanneer je eenmaal huisarts bent, dan kun je wel je eigen praktijk beginnen en veel verdienen.
Pedagogische medewerkers
Als kind ben je kwetsbaar en je hebt niet altijd te maken met een fijne gezinssituatie. Dit heeft overigens niet altijd met de ouders te maken, maar kan ook door andere factoren komen zoals een ontwikkelingsachterstand. Als pedagoog werk je met kinderen van verschillende leeftijden en je hebt gesprekken met volwassenen. Je gaat met de kinderen, ouders, docenten en andere betrokkenen in gesprek en probeert altijd de juiste hulp te bieden.