1. Krijg referenties
Eén van de beste manieren om een voet tussen de deur bij je beoogde industrie te krijgen, is om voor die functie relevante referenties te verkrijgen. Dit kan in de vorm van een diploma, een certificaat, of een stageverklaring zijn.
Zelfs als je op dit moment nog niet over de nodige kwalificaties beschikt, kan het aantonen dat je ermee bezig bent je helpen, wanneer je probeert om op te vallen bij een personeelsmanager of iemand die personeel werft. Referenties tonen aan dat je de technische en theoretische kennis hebt opgedaan, die nodig is voor een carrière in jouw vakgebied en potentiële werkgevers zullen onder de indruk zijn dat jij je inzet om een beter inzicht in jouw bedrijfstak te krijgen.
2. Blijf leren
Buiten het formele onderwijs moet je manieren vinden om op de hoogte te blijven van de relevante trends in de industrie en moet je je kennis en je vaardigheden blijven uitbreiden. Om goed op de hoogte te blijven en om jouw vaardigheden verder te ontwikkelen, kun je een cursus bijwonen of informatieve gesprekken voeren met mensen uit het vak. Je kunt ook beïnvloeders in jouw industrie via hun social media platforms volgen of je kunt je om allerlei uiteenlopende inzichten in jouw branche te verkrijgen je abonneren op blogs van experts. Door deze voortdurende leermogelijkheden te volgen, houd je je formele opleiding accuraat en het helpt je om met nieuwe en innovatieve ideeën te komen. Daarnaast kan het je helpen om aan potentiële werkgevers aan te tonen dat je je inzet voor het ontwikkelen en het uitbreiden van jouw vaardigheden.
3. Maak gebruik van je overdraagbare vaardigheden
Hoewel je misschien geen formele beroepservaring in jouw vakgebied hebt, is het zeer waarschijnlijk dat je wel werkervaring hebt als student of dat je vakantiewerk hebt gedaan. Controleer de functiebeschrijvingen en posts die van toepassing zijn op jouw bedrijfstak en identificeer de vaardigheden die jij bezit, die nodig zijn voor die functie.
Bereid je goed voor als je mag bespreken hoe je die vaardigheden in een eerdere positie hebt gebruikt, ook al was dat bij een instap- of studentenbaan. Onderschat de relevantie van overdraagbare vaardigheden, die je waarschijnlijk in deze positie hebt geleerd, niet want iedereen moet ergens beginnen! Een baan als verkoper heeft je bijvoorbeeld kunnen helpen bij het ontwikkelen van sterke communicatievaardigheden en een sterke klantgerichtheid, die beiden nodig zijn voor een baan in de verkoop.
4. Maak gebruik van je ervaring als vrijwilliger en buitenschoolse activiteiten
Extracurriculaire activiteiten en vrijwilligersposities zijn ondanks het feit dat ze formeel niet als werkervaring mogen worden gezien wel een andere geweldige manier om vitale vaardigheden op te bouwen. Als je bijvoorbeeld lid was van een sportteam van de universiteit, toont dat jouw vermogen om studeren met een druk trainingsschema te combineren wat jouw time-managementsvaardigheden en jouw bereidheid om hard te werken en te presteren aangeeft. Ben je gekozen voor de studentenraad? Een rol als penningmeester heeft je waarschijnlijk het beheren van geld, verantwoordelijkheid en diplomatie bijgeleerd.
Je kunt je ook inzetten voor iets waarover je gepassioneerd bent of vrijwilligerswerk gaan doen. Dat is een geweldige kans om je vaardigheden en je kennis op te bouwen en waardevolle ervaring op te doen, terwijl je iets goed doet voor een ander. Daarnaast kunnen de contacten die je maakt bij deze banen fungeren als een referentie voor jou wanneer je later solliciteert naar een baan.
5. Markeer jouw persoonlijke projecten
Niets bewijst meer dat je van je vakgebied houdt, dan dat je er ook in je vrije tijd mee bezig bent. Heb je een blog of artikelen over je werk geschreven? Misschien hebben je lessen je geïnspireerd om met creatieve bezigheden of activiteiten te beginnen? Gebruik jouw persoonlijke projecten als een kans om over jouw passie voor het vak te praten en om jouw vaardigheden te laten zien.
Ben je bijvoorbeeld een webontwikkelaar die apps en mobiele games in je vrije tijd maakt? Laat dan je laatste project aan een potentiële werkgever zien om je coderingsvaardigheden en je creativiteit te demonstreren. Wil je als monteur aan de slag en heb je hobbyauto's die je in de vrije tijd opknapt? Dat kan een goed beginpunt zijn om een interessant gesprek met een personeelsmanager aan te knopen.
Je kunt ook een professionele portfolio aanleggen om jouw werk te laten zien want niet alleen omdat het niet in een professionele context is gedaan, betekent het nog niet dat het niet indrukwekkend is. Je portfolio kan schoolopdrachten, voorbeelden van je persoonlijke projecten of van je werk als vrijwilliger of van een stageplaats bevatten. Je kunt ook rapporten, multimedia projecten, jouw persoonlijke website, evenals aanbevelingsbrieven, prijzen en onderscheidingen toevoegen. Een voorbeeld van je beste werk kan helpen om jouw vaardigheden voor een potentiële werkgever te valideren.
6. Optimaliseer je CV en je motivatiebrief
Gebruik je CV als een kans om op te vallen. Het moet positief en gedenkwaardig zijn en het moet je sterke kanten benadrukken. In plaats van bijvoorbeeld je doelstellingen in je motivatiebrief te benadrukken, kun je je beste vaardigheden identificeren en omschrijven wat deze voor het bedrijf kunnen betekenen. Welke vaardigheden en diensten kun je bieden die resultaten opleveren? Reageer niet gewoon op je ervaring van je CV maar gebruik je brief als een kans om dieper op deze punten in te gaan en licht toe waarom je uitermate geschikt zou zijn voor de organisatie.
Vertel personeelsmanagers niet waarom ze jou zouden moeten aannemen, maar laat het ze in plaats daarvan zien! Maak een lijst van tastbare resultaten, die je als dat nodig is, kunt aanleveren. In plaats van bijvoorbeeld gewoon te vertellen dat je een geweldige leider bent, kun je het ondersteunen door te uit te leggen waar, waarom en hoe je die vaardigheden hebt toegepast. Ten slotte is het altijd een goed idee om het te bewerken, het te verfijnen en het te laten lezen aan vrienden en familie. Stomme spel- en grammaticale fouten staan slordig en zijn een garantie dat jouw CV onderop de stapel bij een personeelsmanager komt.
Het kan zonder twijfel voor pas afgestudeerden een uitdaging zijn om de arbeidsmarkt op te gaan, vooral als je niet al te veel relevante werkervaring hebt. Maar je weet waarschijnlijk meer dan je denkt! Onderschat de waarde van je opleiding en vrijwilligerservaring niet, aangezien je waarschijnlijk in deze functies de nodige overdraagbare vaardigheden hebt ontwikkeld. Als je zelfs maar een paar van onze tips tijdens je jacht op zoek naar een baan kunt toepassen, zul je een streepje voor hebben bij het zoeken naar beginnende posities.