Aan de hand van taalniveaus schat men heel duidelijk in wat de expertise in een bepaalde taal is. Zeker op cv’s komt dit heel goed van pas. Dankzij de toenemende globalisering wordt bij steeds meer banen meer kennis gevraagd over één of meerdere vreemde talen. Dit gaat dan over talen die niet de moedertaal zijn. Daarnaast speelt ook het taalniveau van Nederlands dat wordt gehanteerd een grotere rol, dankzij het toenemende aantal immigranten. Maar hoe geef je nu op een goede manier aan wat je taalniveau van een bepaalde taal is?
Wat zijn de taalniveaus in het Nederlands?
Voor de Nederlandse taal zijn de taalniveaus heel duidelijk afgebakend. Dit is als volgt gedaan:
- Niveau 1F: Basisgebruiker -> Basisonderwijs
- Niveau 2F: Onafhankelijke gebruiker -> VMBO, MBO-1, MBO-2 en MBO-3
- Niveau 3F: Onafhankelijke gebruiker -> Havo en MBO-4
- Niveau 4F: Vaardige gebruiker -> VWO
Over het algemeen wordt niveau 2F gezien als het algemene maatschappelijke functionele niveau.
Wat zijn de internationale taalniveaus voor vreemde talen?
Voor internationale talen gelden algemeen afgesproken internationale standaarden. Aan de hand van deze verschillende taalniveaus leid je af hoeveel kennis je hebt van een bepaalde vreemde taal. Voorbeelden hiervan kunnen bijvoorbeeld de Spaanse of Duitse taal zijn. Deze taalniveaus zijn als volgt ingedeeld in drie verschillende categorieën:
Taalniveau A
Dit is het laagste niveau van een vreemde taal en beschrijft een basisgebruiker. Dit is dus vergelijkbaar met niveau 1F voor de Nederlandse taal. In het A-Niveau zijn twee taalniveaus die je kunt bereiken:
- A1: Volledige beginner
- A2: Tussenstap
Taalniveau B
Het B-Niveau is het tweede taalniveau en geeft aan dat je iets verder gevorderd bent dan iemand van het A-Niveau. Je kunt situaties beschrijven en een gedetailleerde tekst produceren. Ook hier zijn er twee niveaus te onderscheiden, vergelijkbaar met Niveau 2F en 3F van de Nederlandse taal:
- B1: Drempel
- B2: Uitzicht
Taalniveau C
Wanneer je het C-Niveau van een vreemde taal bereikt, dan word je als vergevorderd gezien. Je beheerst dan in principe de taal en je kunt je volledig redden in een gesprek. Opnieuw is ook in dit taalniveau nog onderscheid gemaakt tussen twee niveaus:
- C1: Effectieve operationele vaardigheid
- C2: Beheersing
Taalniveaus op cv
Op cv’s wordt er natuurlijk vaak gevraagd naar taalniveaus. Om voor jezelf in te schatten wat je niveau is, kun je gebruik maken van de bovenstaande informatie. Het is gebruikelijk om de volgende gebruikswijze van taalniveaus op je cv aan te houden:
- Moedertaal: Niveau C2
- Uitstekend: Niveau C
- Redelijk: Niveau B
- Matig: Niveau A
Hopelijk kan je nu jouw CV template verder aanvullen met de talen die jij beheerst.