Jezelf omschrijven in drie woorden tijdens een sollicitatiegesprek
Wellicht is je weleens gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek om jezelf te omschrijven in drie woorden. Er wordt dan gevraagd naar de eigenschappen die jou kenmerken. Al antwoord op die vraag noem je doorgaans dingen die je graag doet, dingen die je graag doet of dingen die passen bij je persoonlijkheid.
Eigenschappen: dingen waar je echt goed in bent
Welke eigenschappen moet je noemen? Noem dingen die je gemakkelijk afgaan. Met de dingen die je gemakkelijk afgaan kun je andere mensen helpen. Kun je dingen repareren die kapot zijn? Dan ben je ‘handig’. Kun je aanhoren wat iemand dwars zit zonder met een oordeel te komen of oplossingen aan te dragen? Dan heb je een ‘luisterend oor’. Beantwoord de vraag waar je goed in bent dus met dingen waar je echt goed in bent. Een voorbeeld van een omschrijving in drie woorden is bijvoorbeeld ‘creatief’, ‘bemoedigend’ en ‘openstaan voor anderen’.
Waarom moet je kernwoorden gebruiken in je sollicitatiebrief en cv?
Wie een goede kans wil maken om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek moet in zijn sollicitatiebrief en cv de juiste kernwoorden gebruiken. Door kernwoorden te gebruiken maak je het de werkgever makkelijker om de juiste man of vrouw voor de functie te vinden. Bovendien kun je de kernwoorden tijdens een sollicitatie gebruiken om jezelf te omschrijven. Je hebt daar dan geen lang verhaal voor nodig.
Gebruiken van kernwoorden in sollicitatiebrief en cv
Bedenk dat werkgevers op zoek zijn naar de man/vrouw voor een bepaalde functie. Ze willen heel snel weten of jij beschikt over de juiste kwaliteiten voor de aangeboden functie. Een lange tekst is daarvoor natuurlijk niet geschikt. Daarom moet je de tijd nemen om een goede omschrijving van jezelf te maken in enkele kernwoorden. Gebruik bij voorkeur functiegerichte kernwoorden om jezelf te omschrijven. Je vindt die kernwoorden in de personeelsadvertentie. Na even googelen vind je op het internet lijsten met kerncompetenties.
Enkele voorbeelden van kernwoorden (kerncompetenties): assertief, collegiaal, efficiënt, klantgericht, onafhankelijk, oog voor detail, overtuigingskracht, stressbestendig systematisch en vernieuwend. Andere voorbeelden zijn
1. resultaatgerichtheid
2. vertrouwenswaardig
3. Inspirerend
4. Optimistisch
5. doorzettingsvermogen
5 woorden die je beter niet kan gebruiken, lees hier waarom.
1. intelligent
2. Sympathiek
3. Succesvol
4. Obsessief
5. Bescheiden
Gebruik maximaal 5 kernwoorden
Waarschijnlijk moet je gaan schrappen. Keep it short is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Gebruik zo weinig mogelijk woorden om jezelf te omschrijven. Noem maximaal 5 kernwoorden die je werkhouding het beste omschrijven. De in de sollicitatiebrief genoemde kernwoorden moeten natuurlijk passen bij je cv. Pas dus indien nodig je cv aan.
Gebruik geen dooddoeners
Goede kernwoorden vertellen de lezer van je sollicitatiebrief en cv iets nieuws. Ze maken duidelijk dat jij iets te bieden hebt wat door de werkgever wordt gevraagd. Er zijn ook dooddoeners. Dit zijn kernwoorden die de lezer van je sollicitatiebrief niets nieuws vertellen. Gebruik geen dooddoeners als gemotiveerd, hardwerkend en betrouwbaar. Ze voegen niets nieuws toe, want iedereen gelooft wel dat je dat bent.
Kun jij jezelf omschrijven in één woord tijdens een sollicitatiegesprek? Het is een standaard vraag om tijdens een sollicitatiegesprek jezelf in kort te omschrijven. Probeer dit zo kort en krachtig mogelijk te houden, dus geen hele verhalen maar maximaal enkele woorden die jouw sterke eigenschap omschrijven. Soms kan één woord al de doorslag geven. Hieronder 5 voorbeelden van sterke ''sleutelwoorden''.
Veelgestelde vragen
- Wat kan ik zeggen bij de vraag: ‘beschrijf jezelf in een woord’?
Bij sollicitaties wordt vaak gevraagd of jij je in een of twee woorden kunt omschrijven. Deze vraag wordt vaak gesteld om te zien wat je nu van jezelf vindt en waar jij echt voor staat. Het is soms moeilijk om het juiste antwoord hier op te geven. Want wat is nu dat ene woord wat alles van jou als persoon omschrijft? Denk aan een woord wat je het meest omschrijft. Kies een positief woord. Zeg niet chaotisch, maar bijvoorbeeld multidisciplinair. Zoek een woord wat dicht bij jezelf ligt.
- Tips bij de vraag ‘omschrijf jezelf in 3 woorden’ bij een sollicitatie
Je hebt het vast wel vaker gehoord of zelf de vraag gekregen: ‘omschrijf jezelf in 3 woorden’. Wat kun je hier nu precies op zeggen? Hoe kun je jezelf omschrijven in slechts 3 woorden? Gebruik voor deze 3 woorden vooral woorden die bij jezelf liggen. Logisch. Maar stem ze vooral af op positieve eigenschappen of vaardigheden die handig zijn voor de functie waar je op solliciteert. Gebruik bijvoorbeeld voor een functie als administratief medewerker de 3 woorden nauwkeurig, sociaal en zelfstandig. Deze eigenschappen laten zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie!
- Jezelf omschrijven tijdens een sollicitatie: handige voorbeelden
Het wordt vrijwel altijd gevraagd, maar blijft een lastige kwestie: jezelf omschrijven tijdens een sollicitatie. Wat moet je hier nu precies zeggen? En belangrijker: wat niet? Een handig voorbeeld voor wanneer jij jezelf moet omschrijven tijdens een sollicitatie is dat je dicht bij jezelf blijft en goed kijkt naar de eisen voor de functie. Solliciteer je bijvoorbeeld voor arbeidsbemiddelaar? Dan kun je jezelf het beste omschrijven als analytisch, mensgericht en oplossingsgericht. Mits je jezelf hier echt in terug vindt komen uiteraard. Kijk voor andere voorbeelden bij onze voorbeeld cv’s.
- Wat zijn de juiste woorden om jezelf te omschrijven?
Het is soms lastig om jezelf in de juiste woorden te omschrijven. Welke woorden brengen nu de juiste boodschap over? Passen deze woorden wel echt bij jou als persoon? Passen deze woorden bij de functie waar jij op solliciteert? Het is lastig om de juiste woorden te vinden. Een tip om de juiste woorden te vinden om jezelf te omschrijven is een lijstje maken met alle punten die jou als persoon goed omschrijven en de een lijstje met de punten die van belang zijn voor de functie. Zet ze naast elkaar en vind een goede middenweg in de woorden die jou omschrijven als persoon én geschikt maken voor de functie.